Provsmakade nyheter från Druvan: Ris & bulgur, Ris & quinoa samt Ris & korn

För ett par veckor sedan fick jag hem tre förpackningar med nya risblandningar från Druvan. De tre sorterna var Ris & bulgur, Ris & quinoa samt Ris & korn. De tre sorterna har olika användningsområden, vilka står utskrivna klart och tydligt på förpackningarna. Bulgur har tillsats för att göra riset saftigare, quinoan är tänkt att göra riset mer färgglatt och kornens funktion är att göra riset matigare. Fördelningen är lite olika i blandningarna för medan quinoan endast utgör 10 % av innehållet så består Ris & bulgurblandningen av 50% ris och 50% bulgur. Fördelningen på korn respektive ris i Ris & kornblandningen är densamma som för Ris & bulgur med 50% av varje sort.

Tre nya risblandningar i färgglada förpackningar.

Jag har testat alla tre sorterna till olika rätter och jag har serverat riset på precis samma sätt som man serverar ”vanligt” ris, det vill säg till olika grytor och wokade rätter. Det bör sägas att jag inte är någon storkonsument när det gäller ris, vilket mest beror på att det finns så mycket andra goda gryn som man kan äta istället och som är mer klimatsmarta och fiberrika än vitt ris. Men just för att jag äter ris så sällan så tycker jag att de här nya blandningarna kändes spännande. Efter att ha provsmakat alla sorterna har jag kommit fram till följande utlåtanden om produkterna:

Ris & bulgur: Som jag nämnde ovan så består denna blandning av 50 % ris och 50% bulgur. Syftet med att blanda riset med bulgur är att göra riset saftigare. Efter min provsmakning så tycker jag att Druvan har lyckats bra med denna föresats. Blandningen är saftig och lite mer ”tuggig” än vanligt ris, vilket har sin förklaring i att bulgur oftast är lite mer spänstigt i konsistensen än ris. Färgmässigt så är denna risblandning något gulare än bara ris. Jag kan tänka mig att denna produkt kan passa att servera om man tycker om både ris och bulgur men inte kan bestämma vilket man vill äta till en viss rätt. Genom att använda sig av Ris & bulgur så kan man få båda sorterna, utan att behöva koka två olika. Ris & bulgur kan säkert fungera fint i ljumma sallader och till bufférätter, samt som tillbehör till exempelvis grytor.

Ris & quinoa: Eftersom andelen quinoa var så liten i Ris & quinoa så tycker jag inte att det var någon smakmässig skillnad på denna risblandning och vanligt ris. Quinoan märks faktiskt inte alls om man tänker på smak och konsistens, vilket känns lite tråkigt. Tanken med att blanda ner quinoa i riset är, som jag nämnde tidigare, att göra riset färggladare. Men då det inte är så mycket quinoa så lyckas det inte direkt göra riset så mycket mer färgrikt. Personligen så tror jag att produkten skulle ha vunnit på att innehålla mer quinoa.

Ris & korn: Denna risblandning skiljer sig mest från vanligt ris till både utseende, smak och konsistens.  Blandningen har skapats för att vara ett matigare alternativ till bara ris, och det har Druvan lyckats bra med. Ris & korn smakar mer än ris och kornsmaken är framträdande i blandningen utan att ta över för mycket. Dessutom gör kornet att risblandningen mättar riktigt bra samtidigt som det känns som ett grovt ris utan att bli segt och gummiaktigt som förkokt råris ibland kan vara.  Om man försöker att äta mer fibrer men tycker att vitt ris är mycket godare än råris så kan denna risblandning absolut vara ett bra alternativ.

När det gäller förpackningarna så tycker jag som kostvetare att det hade varit intressant om näringsvärdesförteckningen även hade inkluderat mängden fibrer per 100 gram. Något annat som jag saknar är ursprungsmärkning för varifrån riset, kornet, bulguren och quinoan kommer. Det hade även varit ett plus om Druvan hade prioriterat att se till att ingredienserna i blandningarna, så långt det var möjligt, var producerade i enlighet med reglerna som gäller för KRAV-märka produkter.

 Här följer ett recept på en god och snabblagad köttgryta som jag valde att servera med Ris & bulgur, men det går självklart bra att servera den med vanligt ris, bulgur eller kanske med någon av de andra risblandningarna. Just till den här grytan använde jag mig av rester från en stek av picknickbog som jag hade tillagat några dagar tidigare. Det går bra att ersätta den färdiga steken av färskt fläskkött i strimlor eller varför inte strimlad kyckling? Tillagningstiden blir förstås lite längre med färskt kött än med rester av tillagat, men om man skär köttet i strimlor så är det snabblagat i vilket fall som helst.

Köttgryta med grönsaker och grädde serverat med Ris & bulgur.


Krämig köttgryta med grönsaker, grädde och ris & bulgur

2 portioner

ca 200 g fläskkött eller 2 kycklingfiléer
1 gul lök
3 medelstora morötter
150 g färska champinjoner
1 grön paprika
1 msk balsamvinäger
1 msk citronsaft
1 buljongtärning
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
Torkad basilika och timjan
Paprikapulver
Salt och peppar
riven Grana Padanaost eller Parmesanost

2 portioner Ris & bulgur

Gör så här:
Börja med att skala morötter och lök. Skär morötterna i slantar och löken i strimlor. Skiva champinjonerna och skär paprikan i mindre bitar.

Skär upp köttet eller kycklingen i strimlor. Tillaga risblandningen enligt anvisningarna på förpackningen.

Hetta upp lite smör & raps i en wokpanna och bryn köttet. Krydda med örter, paprikapulver, salt och peppar. Ta upp köttet ur pannan och fräs champinjoner och lök. Tillsätt morötterna när champinjonerna har fått lite färg.

Blanda ner det brynta köttet i grönsaksblandningen i wokpannan och stek i några minuter till. Krydda med lite mer peppar och örter och häll i balsamvinäger och citronsaft.

Tillsätt vattnet och rör ner buljongtärningen i grytan. Låt grytan puttra i några minuter tills vattenmängden har reducerats till hälften. Rör ner paprika och tillsätt matlagningsgrädde.

Smaka av med lite mer kryddor och balsamvinäger. Servera sedan grytan med den kokta risblandningen och riven Grana Padanaost eller Parmesanost på toppen. Dekorera gärna med färsk basilika.

Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s