Ugnsrostade rotfrukter och lax med örttäcke

Äntligen är det helg igen och även om jag trivs med att arbeta så är det ändå härligt med helg. Just den här helgen ska jag hålla en Cupcakes- och bakelsekurs och en Brödbakningskurs för Medborgarskolan i Gislaved, vilket jag verkligen ser fram emot.

Innan jag beger mig mot Småland ville jag passa på att önska er en trevlig helg och samtidigt dela med mig av ett av mina absoluta favorit helg-recept. Ugnsrostade rotfrukter brukar gå hem hos de flesta och när de serveras med lax under örttäcke är de ännu svårare att motstå. Rätten är perfekt för en fredagskväll eftersom den går snabbt att laga samtidigt som den är så god!

Ugnsrostade rotfrukter och lax med örttäcke
4 portioner

Grönsaker:
8 potatisar
5 morötter
4 palsternackor
6 rödbetor
1 liten pumpa
1 burk minimajs
50 g pumpafrön
Rapsolja
Salt och peppar

4 portionsbitar lax

Örttäcke:
1 burk matyoghurt
½ kruka färsk timjan
½ kruka färsk basilika
Salt och peppar

 Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 ºC.

Skala palsternackorna och eventuellt morötterna. Tvätta potatis, rödbetor och pumpa.

Skär alla grönsaker utom minimajsen i smala stavar och sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt. För att undvika att rödbetorna färgar av sig på övriga grönsaker kan man lägga dem i ett eget hörn av plåten.

Ringla över lite rapsolja och strö över pumpafrön. Salta och peppra och blanda runt grönsakerna så att oljan och kryddorna fördelas på alla grönsaker. Ställ in i mitten av ugnen i 15 minuter.

Riv basilikan till örttäcket i mindre bitar. Plocka av timjanbladen och blanda dem och basilikan med yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Lägg laxbitarna på en bit folie och vik upp en kant runt dem. Fördela örtyoghurten över laxen.

Ta ut grönsakerna efter 15 minuter och vänd dem lite. Lägg på laxpaketet ovanpå och ställ in det hela i ugnen i ytterligare 15 min.

Kontrollera att grönsakerna är klara genom att sticka dem med en potatissticka. De ska vara ganska mjuka men ändå ha lite tuggmotstånd kvar.

Smaklig måltid och trevlig helg!

2 thoughts on “Ugnsrostade rotfrukter och lax med örttäcke

  1. Johanna

    Åh, lax i ugn med rotfrukter var det ages ago sen jag åt! Tror definitivt jag slänga in det i nästa veckas matsedel. 🙂 Själv åt jag stekta strömmingsflundror med pepparrot och persilja och rotfruktsstomp igår, inte helt illa det heller. Heja fisk! 🙂

    Svara
  2. Linda Inläggets författare

    Strömming är verkligen inte fy skam! Instämmer i hejaropet för fisk, det är ju så gott 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s