Passion för Mat 2010

I helgen har mässan Passion för Mat lockat mängder av matintresserade till Eriksbergshallen i Göteborg. Jag besökte mässan i fredags och lyckades inte gå därifrån hungrig i år heller. Liksom föregående år fanns det massor med olika sorters mat att provsmaka och för den som har varit på mässan tidigare kändes flera utställare igen.


En av många inbjudande mässmontrar under Passion för Mat.

Jag och mitt mässällskap kunde konstatera att det fanns mindre choklad för provsmakning i år och att olika sorters kött och fisk dominerade stort. Det bjöds på såväl grillat som stekt och rökt kött av olika slag, samt på kyckling, musslor, rå, rökt och gravad lax, inlagd sill i många smaker, handskalade räkor och olika sorters korvar och smörgåspålägg. Det allra flesta utställare gav rejäla smakportioner och jag tyckte att det mesta var gott. Mässan bjöd även på annorlunda matupplevelser i form av exempelvis strutskorv och en gryta med kängurukött.


Öckerö-fisk var ett av flera glada fisk- och skaldjursföretag på plats.

Utöver all kött och fisk fanns det även flera ostföretag på plats samt försäljare av honung, marmelad, oljor, balsamvinäger, kaffe, te, choklad, kryddor, bröd, grönsaker och frukt. För den som ville fanns det även möjlighet att för en extra kostnad prova olika viner. 

 
Många olika sorters marmelad och en otroligt god fläderdryck bjöds det på i denna monter.


Ekologiskt surdegsbröd från Cum pane i Majorna.

 

Frukt- och grönsaksstånden upptog stor plats på mässan men i jämförelse med utställarna som sålde fisk och kött så fanns det inte så mycket att provsmaka i frukt- och grönsaksmontrarna. Vi smakade dock på en mycket god soppa gjord på butternutsquash, och fick även smakprov på ny äppelsort från Nya Zeeland. Utställaren som bjöd på små äppelbitar berättade att en stor del av våra vanligaste importerade äppelsorter har tagits fram på Nya Zeeland från början.

Jag konstaterade dock att ingen av de sorter han nämnde är ens i närheten av att vara lika goda som våra svenska äppelsorter, så hans uttalanden om att Nya Zeeländska äpplen är så fantastiska ger jag inte mycket för. Men så föredrar jag ju också, som mina trogna bloggläsare vet, syrliga, mustiga och fasta äpplen framför sötsliskiga importerade med tunn smak. För den som gillar svenska äpplen fanns det två sorters äppelmust för provsmakning på mässan, och de musterna slog verkligen de importerade äpplena med hästlängder.


Mycket frukt men inte så mycket smakprover…

 Två utställare bjöd på glass vilket inte är något jag normalt längtar efter på vintern, men efter att ha provsmakat massor av salt kött och fisk så kändes det riktigt uppfriskande med en liten kula svartvinbärssorbet.

Utöver all mat så fanns även köksprodukter som vispbunkar, slickepottar och köksmaskiner på mässan, samt florister som passade på att sälja vackert bundna buketter vid in- och utgången.

Stor lantlig mässmonter med allt från biscotti och marmelad
 till fina oljor, balsamvinäger och honung.

Totalt sett var det en mycket god och aptitretande mässa som hade något för alla smaker, även om vegetarianer antagligen inte var lika mätta efter ett mässbesök som jag var.

Om jag fick komma med önskemål inför kommande Passion för Mat-mässor så skulle det vara fler utställare inom frukt- och gröntområdet samt ännu mer närproducerat kanske även ett större ekologiskt sortiment. Dessutom tror jag att det vore bra att flytta Köksskolans scen till en mindre undanskymd del av lokalen så att man inte behövde leta för att hitta den, men det kan hända att det av praktiska skäl inte är möjligt.

3 thoughts on “Passion för Mat 2010

 1. Johanna

  Svartvinbärssorbet, äpplemust och butternut squashsoppa blev definitivt några av mina favoriter, men den saltrökta makrillen var ruskigt god den också. Har faktiskt en butternut stående i mitt kök som jag ska göra soppa på i veckan, kommer bli jättegott! 🙂 Synd att vi inte lyckades vara där samtidigt!

  Svara
 2. Linda Inläggets författare

  Kari: Det verkar onekligen som att Passion för Mat och Smaklust påminner om varandra. Tur att det finns sådana evenemang på flera håll i Sverige; det är ju så roligt!

  Johanna: Jag tror tyvärr att jag missade den saltrökta makrillen, tusan också! Det låter verkligen ruskigt gott.

  Butternutsquash är jättegott till mycket, inte bara till soppa. Om du inte redan har testat så rekommenderar jag dig att ugnsbaka den i bitar tillsammans med rotfrukter, potatis och kanske lite lök, med bara flingsalt, nymalen svartpeppar och lite olja. Squashen blir härligt smörig i konsistensen samtidigt som smakerna intensifieras.

  Verkligen synd att vi inte var där samma dag, vi får planera in att ses i god tid före nästa stora matevenemang, när det nu blir 🙂 .

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s