Skånsk äggakaka

När jag har bråttom och är extra sugen på salt mat så brukar jag laga skånsk äggakaka. Ibland blir det äggakaka på traditionellt vis med fläsk eller bacon, lingonsylt och en lätt grönsallad med morotsstrimlor och pumpafrön. Andra gånger serverar jag den utan kött och med en lite matigare sallad med kokta eller wokade grönsaker, som exempelvis vitkål, morötter, broccoli och paprika. Men oavsett tillbehör så är äggakaka en toppenbra rätt till både lunch och middag. Dessutom passar den utmärkt som en del av en lyxig helgbrunch istället för pannkakor. Om du inte har ätit äggakaka innan så tycker jag att du ska testa, varför inte redan till helgen?

Skånsk äggakaka är ett mellanting mellan en pösig ugnsomelett och en pannkaka. Under gräddningen reser sig äggakakan, ungefär som en sufflé, för att sedan sjunka ihop en liten stund efter att man tagit ut den ur ugnen. Om man vill imponera på eventuella matgäster med denna suffléliknande rätt kan det därför vara en bra idé att låta gästerna sitta till bords och vänta medan äggakakan gräddas. Till denna rätt behöver man en gjutjärnspanna med metallhandtag, så att pannan tål att sättas in i ugnen.

 

 

Skånsk äggakaka
2 portioner

4 ägg
4 dl mjölk
4 msk vetemjöl
Salt och peppar
1 tsk smör till stekning

1 paket (ca 200 g) bacon eller rimmat och skivat sidfläsk
Rårörda lingon

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 °C.

Knaperstek fläsk eller bacon i lite smör i en gjutjärnspanna. Lägg sedan fläsket/baconet i en annan stekpanna för senare värmning (när äggakakan är klar).

Häll eventuellt av lite av stekflottet från pannan, eller allt om det ser bränt ut. Smält i så fall lite nytt smör i stekpannan och låt den stå kvar på den heta plattan på spisen.

Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl, salt och peppar i en bunke. Häll blandningen i den heta gjutjärnspannan.

Grädda äggakakan i stekpannan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Värm fläsket/baconet i slutet av gräddningen.

Servera äggakakan och fläsket/baconet med rårörda lingon/lingonsylt och sallad eller wokade grönsaker.

Smaklig måltid! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s