Semlecupcakes

Triss i semlor!

Igår var det dags för Fettisdagen och från och med igår är det alltså fritt fram för alla semleälskare att äta semlor tills de spricker! Visserligen har det funnits semlor i butikerna i över en månad så det är nog många som redan har fuskätit semlor, men egentligen är det först nu som riktiga semlefantaster tycker att det är okej att äta dem.

Jag måste erkänna att jag aldrig har varit någon direkt älskare av semlor. Det beror framför allt på att jag inte tycker om mandelmassa, och den är ju så klart en viktig del av semlor. Jag brukar dock göra semlor med vaniljkräm istället för mandelmassa. Vissa skulle antagligen inte kalla det för semlor, men oavsett var man står i den frågan så blir vanilj- och gräddfyllda bullar goda, så då tycker jag inte att man ska hänga upp sig på namnet. Dessutom ska väl även vi som inte tycker om eller tål mandelmassa få ha något roligt att längta till i februari?

Efter att ha sett ett recept på semlecupcakes på bloggen Heavenly cupcake så var jag nu tvungen att testa hur det blev. Efter att ha provat så kan jag försäkra att semlecupcakes blir minst lika goda, om inte godare, än vanliga semlor. Att använda en saftig och fluffig kardemummacupcake som bas istället för en torr vetebulle gav verkligen ett lyft till denna  gamla klassiker. Om man tycker om muffins och cupcakes så måste man absolut testa detta recept.

Tillhör man dem som tycker om mandelmassa så kan man naturligtvis ersätta vanilj- och chokladkrämen i receptet med det. Om man inte har någon vaniljstång kan man använda vaniljsocker i krämen. Blanda i så fall ner 1 msk vaniljsocker när krämen har tjocknat och precis innan den ställs för att svalna.

Det går också bra att utesluta crème fraichen i grädden om man inte vill ha någon syrlig smak på semlan. Personligen tyckte jag dock att det blev mycket fräschare så, samtidigt som det var gott med lite syrligare grädde till den söta vanilj- och chokladkrämen.

Semlecupcakes
8 stycken stora och 12-14 mindre

Kardemummacupcakes:
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
1 tsk stött kardemumma
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Vaniljkräm:
2 dl mjölk     
2 dl grädde  
2 äggulor      
2 msk maizena         
1 vaniljstång           
100g vit choklad   
ev hackade/flagade mandlar eller valnötter         

Garnering:
2 dl vispgrädde
½ dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker 

Gör så här: 
Börja med att göra vaniljkrämen. Hacka den vita chokladen i små bitar.

Blanda mjölk, grädde, äggulor och maizena i en rostfri kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i frön och den urskrapade vaniljstången i gräddmjölken i kastrullen.

Låt blandningen sjuda under omrörning i några minuter tills krämen tjocknar. Krämen får inte koka.

Dra av kastrullen från värmen när krämen tjocknat och rör ner den vita chokladen. Rör eventuellt ner hackad eller flagad mandel eller valnötter i krämen. Låt krämen svalna och gör under tiden kardemummacupcakesen. 

Sätt ugnen på 175 ºC. 

Placera ut 8 riktigt stora muffinsformar på en plåt eller sätt mellanstora pappersformar  i en muffinsplåt i teflon. Det går även bra att smörja fördjupningarna i en muffinsplåt med lite margarin eller smör. Då behövs det inga pappersformar.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt.

Smält smöret i microvågsugn eller i en kastrull på spisen. Tillsätt kardemumman och sedan mjölken. Blanda ner kardemummamjölken i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör sedan försiktigt ner det i smeten.

Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.

Grädda cupcakesen mitt i ugnen, ca 15 minuter för medelstora cupcakes och 20 minuter för stora. Låt cupcakesen svalna.

Vispa grädden och blanda den med vaniljsocker och crème fraiche.

Ta ur cupcakesen ur formarna. Skär av ett lock på cupcakesen och lägg det åt sidan. Gröp ur innanmätet i cupcakesen så att det bildas en liten grop. Fyll gropen med vaniljkrämen.

Spritsa eller klicka ut crème fraiche-grädden på dina vaniljfyllda cupcakes och lägg locket ovanpå.

Pudra över florsocker och servera genast.

One thought on “Semlecupcakes

  1. Emma

    Åh. Jag som inte hade tänkt äta någon mer semla i år. Kanske man borde sträcka sig i alla fall så här långt. Känns ju perfekt, då jag har vänner som inte gillar kombinationen vetebröd/grädde! =)

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s