Kokböcker om cupcakes

Som den kokboksnörd jag är så är jag ständigt på jakt efter nya, fina och inspirerande kokböcker. Jag resonerar som så att kokböcker kan man inte ha för många av. Detta kanske låter konstigt för alla dem som inte tycker om att laga mat, men eftersom man ändå måste äta flera gånger om dagen så anser jag att man lika gärna kan passa på äta bra och god mat. När inspirationen tryter är bra kokböcker och inspirerande bloggar räddningen för mig. Det är därför jag värdesätter kokböcker så högt (trots att jag nästan aldrig följer recept till punkt och pricka).

Som ni säkert har märkt så har bloggen kommit att handla mycket om tårtor, kakor och cupcakes på sistone. Det beror delvis på att det är så roligt att baka, men även på att jag håller på att sammanställa receptbroschyrer till mina kurser i tårtbakning, cupcakes- och bakelsebakning samt brödbakning.

Jag tycker att det är roligt att skapa egna recept istället för att använda andras, i synnerhet när jag ska hålla i en kurs. Men även om det är kul att experimentera så kan det vara bra att ha ett färdigt recept att utgå ifrån eller inspireras av. Det är i sådana lägen jag gärna tittar i kokböcker.

Häromdagen fick jag frågan om jag kunde rekommendera någon bra cupcakebok. Tyvärr så har jag ingen bra sådan i min egen samling, vilket delvis beror på att de flesta som finns att köpa i Sverige antingen är på engelska eller är översatta från engelska. Problemet med dessa böcker är huvudsakligen att måtten som anges inte följer våra svenska mått.

Jag har visserligen en våg som jag brukar använda när jag bakar, så egentligen utgör det inget problem när ingredienserna i ett recept är angivna i gram. Men det irriterar mig ändå lite att måtten så uppenbart är skapade för amerikanska och engelska förhållanden. 115 g smör och 2 1/3 dl mjöl är ändå ganska konstiga mått för oss svenskar, liksom ugnstemperaturer på 180 °C.

Jag tycker att recept ska vara enkla att följa och föredrar därför svenska kokböcker där även måtten är svenska. Hittills har jag bara lyckats hitta en enda bok om cupcakes som är utgiven på svenska från början, och den heter just ”Cupcakes”. Boken är skriven av amerikanskan Cheryl Lindblad, och trots sitt amerikanska ursprung så är måtten i hennes kokbok är inga försvenskningar av amerikanska mått; hon utgår från våra vanliga dl, msk, tsk och krm, samt de mått som finns markerade på smör och margarinförpackningarna.

Jag har inte boken ”Cupcakes” själv, men jag har boken ”Muffins och smoothies” som är skriven av samma författare. Eftersom jag tycker att den boken är bra så är det troligt att det inte dröjer alltför länge innan Cheryl Lindblads cupcakebok står hemma i min bokhylla också.

Om man inte har något emot amerikanska mått och tycker att det går bra att baka efter engelska recept, så finns det en hel del böcker om cupcakes. Självklart går det att beställa engelska och amerikanska kokböcker på engelska bokhandelssidor nätet, men jag tycker trots allt att det känns smidigare att beställa dem från exempelvis Adlibris eftersom man slipper betala en massa i fraktavgift. Om man söker på ”cupcakes” på Adlibris hemsida så får man dessutom så många träffar att det känns lite onödigt att krångla med att beställa från andra länder.

En cupcakebok på engelska som jag tycker verkar både rolig och inspirerande är kokboken ”Martha Stewart’s Cupcakes”:

Flera av Martha Stewarts recept finns dock upplagda på hennes hemsida, så om man är osäker på om man vill köpa boken så kan man ju alltid kika in på hemsidan först.

Om man föredrar att leta recept och inspiration till cupcakes på nätet istället för i kokböcker kan jag rekommendera er att besöka följande bloggar:

Hello Sugar – Otroligt duktiga Åsa gör så vackra cupcakes att man nästan tycker att det verkar synd att äta upp dem! Inte så mycket recept men gott om inspirerande bilder och tips på hur man spritsar frosting och hur man gör egna dekorationer av sockerpasta. Har även försäljning av cupcakes i Stockholm.

Heavenly cupcake – Danielle är en annan duktig cupcakestjej som bloggar om kakor och bakverk i allmänhet och cupcakes i synnerhet. Det är alltid roligt att kika in här och se vad hon har hittat på för nya bakverk.

O’holy sweet! – Ännu en blogg med underbara cupcakes. Bloggen är skriven på engelska men bloggförfattaren och cupcakeskreatören Linda bor och arbetar i Stockholm.

Cupcakes Take The Cake – En amerikansk blogg om cupcakes som inte bara visar bilder på de mest fantasifulla bakverk utan även ger tips en massa andra saker som har med cupcakes att göra.

Om du känner till någon mer härlig blogg om cupcakes, eller har något tips på en bra cupcakebok, så får du gärna tipsa mig så kompletterar jag min lista.

4 thoughts on “Kokböcker om cupcakes

 1. Linda Inläggets författare

  Du har så rätt Sussi, cupcakes är onekligen små konstverk. Jag vet inte om man ska se det som en bonus att de även är ruskigt goda, eller om det är att de är vackra som är själva bonusen 😉

  Svara
 2. Angelica

  Hej hej!

  Jag är nystartad, och jobbar mig sakta men säkert framåt 🙂
  Du får jättegärna kolla in och säga vad du tycker!

  Med vänlig hälsning
  Angelica

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s