Snabbakade fiberscones

Ibland vill man äta nybakat bröd direkt, utan att vänta på att en surdeg ska få liv eller på att jästen ska få brödet fluffigt. Då är scones det perfekta brödet. Degen tar bara några minuter att blanda ihop och sedan är det bara att trycka ut den på en plåt och grädda bröden i ugnen. 

Många recept på scones ger ganska ljusa bröd eftersom de bara innehåller vetemjöl. De brukar dessutom innehålla en hel del fett, vilket jag tycker är lite tråkigt. Personligen tycker jag att det blir godare att stryka ett tunt lager smörgåsmargarin på brödet när det är nygräddat än att ha så mycket smör i degen att det känns onödigt att breda smör på det färdiga brödet också.

I helgen experimenterade jag därför fram det här receptet på lite grövre scones med kesella och yoghurt. För smakens skull tillsatte jag även lite Smör & raps, men det går bra att utesluta det flytande margarinet och ersätta det med lite mer kesella och yoghurt för ännu magrare scones.

Det här receptet ger luftiga och mjuka scones, trots att de är ganska fiberrika. Linfrön och grynblandning ger sconesen mer tuggmotstånd och smak än vad ljusare scones har, vilket jag tycker om.

Som med allt bakpulver- eller bikarbonatbröd så är det här brödet godast nybakat. Överblivna scones blir dock goda att rosta dagen efter bakning.  



Två brödkakor som ger åtta portionsstora scones får perfekt plats på en plåt.

Fiberscones
8 bitar

1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl grynblandning
1-2 msk linfrön
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl kesella lätt
2 dl lättyoghurt
25 g flytande margarin

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 °C.

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, grynblandning, linfrön, bakpulver och salt i en bunke.

Klicka i kesella, yoghurt och flytande margarin i mjölblandningen. Rör samman allt till en deg.

Om degen är väldigt kladdig kan du behöva blanda i lite mer vetemjöl. Degen ska dock vara ganska lös.

Dela degen i två bitar och forma varje bit till en boll. Tryck  med mjölade händer ut bollarna till 1-1 ½ cm tjocka brödkakor på en bakpappersklädd plåt.

Skär ett kryss i varje kaka så att det bildas 4 bitar av varje degkaka.

Grädda sconesen i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bröden är gyllenbruna.

Servera med smör och ost eller skinka, Philadelphiaost och marmelad eller ditt favoritpålägg.


Gyllenbruna och goda scones.

5 thoughts on “Snabbakade fiberscones

  1. Linda Inläggets författare

    Hej! Vad roligt att höra att sconesen blev bra. Alltid kul om någon tycker om recepten man har experimenterat ihop 🙂 .

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Varsågod, roligt att du hittade ett recept värt att testa 🙂 Hoppas att du blev nöjd med sconsen och att brunchen blev trevlig!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s