Snabblagad pasta med laxsås

Jag älskar verkligen fisk och lax är en av mina favoriter. Det beror framför allt på att man kan göra så mycket med lax och det blir gott hur man än gör.

En av de godaste laxrätterna jag vet är pasta med laxsås. Rätten går snabbt att laga och är supergod. Det bästa med den är att man kan variera innehållet i rätten beroende på vad man har hemma. Om man inte tycker om lök går det bra att ersätta den med ½ finhackad röd chili, och spenaten kan ersättas med ruccola för en lite pepprigare smak. Förslag på andra grönsaker som blir goda i den här rätten är savoykål, vitkål, squash, svamp, broccoli och gul, orange eller grön paprika. För en lite lyxigare variant kan man hälla i ½ dl gott vitt vin i såsen. Den kan då behöva redas med lite vetemjöl för att inte bli för rinnig. 

Lax, grönsaker, grädde och pasta, kan det bli annat än gott? 

Pasta med laxsås
2 portioner

2 portionsbitar lax
2 morötter
½-1 gul lök
½-1 röd paprika
1 dl färsk spenat
Saften från ½ citron
2 ½ dl matbas eller matlagningsgrädde
Salt och peppar

2 portioner pasta

Gör så här:
Koka upp saltat vatten i en stor gryta till pastan.

Skala morötterna och löken medan vattnet kokar upp. Skär morötterna i slantar och finhacka löken.

Skär paprikan i bitar och skölj spenaten. Om bladen är stora kan de behöva rivas i lite mindre bitar. Skär laxen i kuber.

Hetta upp lite smör&raps, olja eller flytande margarin i en stekpanna eller wokpanna. Fräs morötter och lök på hög värme under omrörning. De ska bli lite mjuka men bara få lite färg. Salta och peppra.

Mät upp så mycket pasta du vill ha och häll i det kokande vattnet. Ta tid på pastan och räkna med någon minut kortare än det står på förpackningen. Det bästa är att börja att provsmaka pastan lite innan den ska vara klar enligt förpackningens instruktioner. Om man vill ha pastan mjuk och inte al dente behöver den koka längre.

När det bara återstår ett par minuter på pastan lägger du laxbitarna i stekpannan med löken och morötterna. Peppra och stek laxbitarna på alla sidor tills de är gyllene.

 Tillsätt paprikan och häll matlagningsgrädden över grönsakerna och laxen. Pressa i citron och smaka av med salt och peppar. Blanda ner den färska spenaten.

Slå av pastavattnet och spola kallt vatten på pastan för att avstanna kokningen. Slå av det kalla vattnet och blanda ner pastan i laxsåsen.

Servera gärna rätten i djupa tallrikar med ett glas vitt vin till.

Smaklig måltid!

2 thoughts on “Snabblagad pasta med laxsås

  1. Linda Inläggets författare

    Julia: Det tycker jag verkligen att du ska göra, pasta med laxsås är den mumsigaste snabbmat jag vet 🙂 .

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s