Thaiköttfärssås med nudlar

Jag har upptäckt att jag är dålig på att blogga om vardagsmat. Eftersom det är så roligt att baka så har recepten här på bloggen mestadels varit på olika kakor och bakverk. Egentligen är det lite konstigt eftersom jag lagar mat 1-2 gånger per dag (om man bortser från frukosten) men bara bakar 1-2 gånger i veckan. Så nu har jag bestämt mig för att försöka bli bättre på att skriva om mat. Som ett första steg i denna riktning kommer här receptet på en god köttfärssås som jag gjorde för några dagar sedan.

Oftast när jag lagar köttfärssås så brukar jag bara använda mig av köttfärs, lök, morot, lite ketchup och kryddor, samt ibland även lite riven vitkål och krossade tomater på burk. Den här gången kände jag dock för att laga köttfärsås på thaivis med currypasta, chili och massor med grönsaker. Istället för att servera köttfärssåsen med spagetti valde jag äggnudlar eftersom det passar bättre med nudlar än spagetti till mat med thailänska smaker. Resultatet blev överraskande gott, och maten tog inte särskilt lång tid att laga till. Om man är två som hjälps åt med att skära upp grönsakerna så går tillagningen på ett litet kick. Snabba vardagsrecept kan man aldrig få för många av, i synnerhet inte om de är så här goda 😉 . 

Mycket grönsaker+köttfärs+kryddor+nudlar = mumsig vardagsmiddag.

Thaiköttfärssås med nudlar
4 portioner

400 g kött- eller kycklingfärs
2 morötter
5 stora savoykålsblad
1 rödlök
1 röd paprika
100 g champinjoner
1 burk kokosmjölk

2 msk röd currypasta
1 msk fisksås
2 msk kinesisk soya
2 msk oystersauce
2 tsk curry
½ tsk paprikapulver
½ stor röd chilifrukt (eller 1 krm cayennepeppar)
Lite salt och peppar

Olja eller Smör & raps att steka i

Nudlar för 4 portioner

Gör så här:
Hacka löken i medelstora bitar och skiva champinjonerna. Skala morötterna och skär dem i slantar. Strimla savoykålen i 1-2 cm stora strimlor. Skär paprikan i bitar och hacka chilifrukten i små bitar.

Hetta upp lite olja eller smör & raps i en wokpanna. Woka champinjonerna, löken och morötterna tills allt har mjuknat något och fått lite färg. Krydda med lite salt och peppar. Häll över svamp, lök och morötter på en tallrik och ställ åt sidan så länge.

Hetta upp lite mer olja eller smör & raps i wokpannan. Rör ner currypasta, curry och lite fisksås i matfettet i den heta wokpannan och tillsätt sedan köttfärsen. Hacka sönder färsen lite i pannan medan du rör om och stek den tills färsen har fått lite färg.

Tillsätt soya, oystersauce, paprikapulver och hackad chili. Rör om så att kryddorna blandas ordentligt med färsen.

Lägg tillbaka de stekta grönsakerna i pannan och blanda dem med färsen. Häll på kokosmjölken och låt allt puttra i ungefär 5 minuter.

Fyll under tiden en kastrull med vatten till nudlarna och koka dem enligt anvisningarna på förpackningen.

Rör ner savoykål och paprika i köttfärssåsen och låt den småkoka tills nudlarna är klara. Provsmaka köttfärssåsen och tillsätt eventuellt mer kryddor, soya eller oystersauce. 

Servera köttfärssåsen med nudlarna.

Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s