Föreläsning och cupcakesdekorationskurs på Värnamo Stadsbibliotek

I onsdags var jag på Värnamo Stadsbibliotek och höll en föreläsning med namnet ”Blir man friskare av kaffe?”. Jag pratade om grundläggande näringslära och redde ut lite olika matmyter, som exempelvis om vi borde äta mycket mer fett och mindre kolhydrater, om alla E-nummer är farliga och om kaffe är hälsosamt. En del av det jag pratade om gällande matmyter finns att läsa mer om under fliken ”Veckans matmyt”, om det är någon som är nyfiken på att veta mer om mina matmyter.

Det var årets första eftermiddagsföreläsning av den här typen på Stadsbiblioteket, och under våren kommer det att hållas fler föreläsningar med olika teman för daglediga. Att ha föreläsningar under tidig eftermiddag började man med i höstas och det har varit uppskattat av framför allt seniorer eftersom de föredrar att gå ut på eftermiddagen framför att vistas ute på kvällstid.

I onsdags märktes det tydligt att evenemanget med eftermiddagsföreläsningar är populärt eftersom lokalen där jag skulle prata fylldes till bredden när 84 personer(!) kom för att lyssna. Det var nytt åhörarrekord för eftermiddagsföreläsningarna och jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle komma så många för att lyssna på mig. Det var en riktigt rolig föreläsning att hålla och publiken vågade ställa många frågor, såväl under föreläsningen som efteråt.

Kulturklubbens finfint dekorerade cupcakes.

Senare på eftermiddagen höll jag cupcakesdekoreringskurs för de ungdomar som är med i bibliotekets Kulturklubb, som riktar sig till ungdomar mellan 13 och 16 år. Åsa Storck och Tina Swenson på Värnamo Stadsbibliotek är de som har hand om Kulturklubben, och de var så snälla och hjälpsamma. Om namnet Åsa Storck låter bekant kan det bero på att hon är författare och har skrivit många böcker för barn och ungdomar. Mer information om Åsa och vad hon arbetar med utöver Kulturklubben finns på hennes blogg. Du hittar Åsas blogg här.

Klockan 17.30 i onsdags eftermiddag kom 11 tjejer till Kulturklubben för att dekorera cupcakes, och det var en härlig grupp att arbeta med eftersom deltagarna var så kreativa, glada och duktiga. Jag hade förberett genom att baka hallon- och blåbärscupcakes i två olika storlekar och varje deltagare fick dekorera två stora och två små cupcakes var. Precis innan Kulturklubben skulle börja på eftermiddagen blandade jag till en lite tjockflytande Philadelphiaost- och hallonfrosting som tjejerna kunde breda på sina cupcakes. Jag hade även med mig sockerpasta/mmf  och varje deltagare fick en liten bit sockerpasta som de kunde forma som de ville. För de som var intresserade visade jag hur de kunde göra en ros av sockerpasta, men sedan klarade de sig bra utan min hjälp. Barn och ungdomar har ju ofta mer fantasi än många vuxna 🙂 .  

Utöver frosting och sockerpasta hade jag även tagit med mig blå och röd karamellfärg att färga sockerpastan med, samt vit och mörk choklad som tjejerna fick smälta och sedan spritsa figurer av. Det fanns även tre olika sorters strössel de kunde dekorera med.

Jag fick tjejernas tillåtelse att ta kort på deras fina skapelser, så här kommer ett litet urval av det de gjorde i onsdags: 
 

Blåfärgad sockerpasta omvandlas från en liten degklump till en vacker ros.
 

Dekorerade cupcakes med hallonfrosting, en ros i sockerpasta,
hjärtan i vit choklad och tre olika sorters strössel. 


Guld- och pärlemorfärgade små sockerpärlor i massor. En riktigt lyxglittrig cupcake 🙂 .
 

Ätbara små och stora ”juveler”. 

 

Färgad och ofärgad sockerpasta som rullas till små kulor
blir fina dekorationer på både cupcakes och tårtor.


Rosa ros i sockerpasta och spritsad choklad istället för frosting.

Som man kan se på Kulturklubbstjejernas cupcakes så behövs det inte så mycket dekorationsmaterial för att omvandla vanliga muffins till festliga skapelser. Det roliga med att ha kurser av det här slaget är att samtidigt som jag hjälper deltagarna med förslag på idéer så kommer de själva på så mycket så att de inspirerar mig också.

Dagen i Värnamo var intressant och rolig, och att all personal på Värnamo Stadsbibliotek var så trevlig gjorde att jag kände mig välkommen och hemma där.   

Om ni befinner er i Värnamo och är intresserade av att besöka någon av vårens övriga föreläsningar så finns tider och mer information i Värnamos kulturprogram för våren. Programmet hittar du här

3 thoughts on “Föreläsning och cupcakesdekorationskurs på Värnamo Stadsbibliotek

 1. Plommonet

  Hej!
  Jamen, kokböcker är ju den ultimata boken! Man kan läsa dem hur många gånger som helst, massa fina bilder och ha hur många som helst utan att tröttna. 🙂 Dessutom gör det inget om de blir lite smutsiga, det visar bara att de är kärleksfullt använda! 🙂

  OJ, vilken bra idé! Speciellt det där med med favoritkokbok och rekommendera recept och knytkalas. Man skulle till och med kunna ha temakvällar, för att få tillfälle att laga mat man inte brukar göra och få pröva på nya matkulturer. Det behöver ju inte alls vara ofta heller. Vet du någon annan kokboksfantast i närheten? 😉

  Svara
 2. Linda Inläggets författare

  Du har så rätt i att en kokbok är den ultimata boken. De passar dessutom i stort sett överallt i hemmet; i bokhyllan, på köksbordet, bredvid sängen, på skrivbordet och på soffbordet. Undantaget är väl badrummet 😉 .

  Jag känner många kokboksfantaster och jag har berättat om idéen för dem och de är intresserade. Vi får nog ta och styra upp det här tror jag, det vore så roligt!

  Svara
 3. Ping: Möhippekurs i cupcakesdekorering nummer två « Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s