Nytt år och vit choklad crème brûlée

God fortsättning på det nya året!

Efter mycket omkringfarande och firning av jul, storasysters födelsedag och nyår så är jag nu tillbaka i vardagen igen.  Blogguppehållet var välbehövligt och jag har passat på att vara helt ledig under helgerna och umgåtts med nära och kära. Jag hoppas att gamla läsare hänger med även i år och som alltid blir jag glad om ni kommenterar och önskar vad jag ska skriva om.

I och med årsskiftet avslutade jag det återkommande temat med Veckans matmyt. I nuläget finns det en del planer på andra teman till bloggen, men inget är riktigt bestämt ännu. Bloggen kommer dock även i år att handla mycket om mat, hälsa och mumsiga recept, så ni som brukar kika in här kommer att känna igen er.

Under ledigheten har det naturligtvis blivit en hel del matlagning och bakning under helgerna, och jag tänkte låta årets första inlägg innehålla ett recept på det sista jag åt förra året: en vit choklad crème brûlée med blandade bär.

Helgerna är ju inte riktigt över än eftersom det är Trettondedagsafton imorgon. Kanske kan denna ljuvliga dessert passa bra då?

Vit choklad crème brûlée med blandade bär
8 portioner

6 dl vispgrädde
1 ½ vaniljstång
200 g vit choklad
9 äggulor

Till bränning:
1 ½ dl socker

Till servering:
400 g blandade frysta bär

Gör så här:
Skär vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna med en kniv.

Mät upp grädden i en kastrull och lägg i vaniljsången och fröna i grädden.

Värm sakta grädden under omrörning till kokpunkten (till första bubblan kommer upp till ytan). Ta av grytan från plattan och låt blandningen svalna något.

Hacka under tiden chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Smält chokladen i microvågsugn på medelhög effekt. Ta ut och rör om ofta så att chokladen inte bränns. Chokladen kan även smältas över vattenbad på spisen.

När chokladen har smält är det dags att blanda ner äggulorna i chokladen. Blanda det väl och rör sedan ner lite av den ljumma grädden i choklad- och ägguleskålen.

Rör sedan ner chokladblandningen i gräddkastrullen och värm det hela på låg värme under omrörning tills smeten tjocknar något. När smeten känns lite tjock och fäster på baksidan av en sked är den klar. 

Ta av blandningen från värmen och häll smeten i 8 portionsformar. Ställ dem i kylen för att stelna. Det kan ta några timmar så om du har bråttom kan du testa att ställa dem i frysen en stund istället.

Ungefär 10 minuter före servering av desserten:
Lägg bären i en kastrull och värm dem till en härlig bärsås. Rör om under uppvärmningen och mosa bären noga om du vill ha en slätare sås. Om du föredrar en sås med mer hela bär så får du vara lite mer försiktig vid omrörningen. 

När bärsåsen är klar är det dags att ta ut de små formarna med den stelnade grädd-chokladkrämen ur kylen.

Strö socker över gräddblandningen och ”bränn” sockret med hjälp av en gasbrännare eller i hög grillvärme högst upp i ugnen. Sockret ska smälta och bli gyllenbrunt men inte bränt, så passa noga.

Servera crème brûléen med bärblandningen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s