Pepparkakscupcakes med saffransfrosting

Igår var det dags för julfika hemma hos min kompis Frida. Utöver mumsiga lussekatter, pepparkakor, glögg och jättegoda vita pepparkakor med kardemumma som Maria hade med sig, serverades små pepparkakscupcakes med saffransfrosting som jag och Frida hade gjort hemma hos mig tidigare under dagen.

Under min New Orleans-resa passade jag på att köpa en muffinsplåt för minimuffins, samt små röda och gröna mini-cupcakesformar med pepparkaksgubbar på. Eftersom jag inte har haft tid att baka så mycket den senaste veckan så har jag inte kunnat testa min nya plåt eller formarna. Men igår till julfikat tyckte jag att det var dags.

Jag och Frida använde oss av ett vanligt recept på mjuk pepparkaka och experimenterade oss sedan fram till ett riktigt smaskigt recept på saffransfrosting. Resultatet blev riktigt goda och saftiga minicupcakes som man med gott samvete kunde ta två av eftersom de var små 😉 . Dessutom blev de väldigt fina med sitt guldgula frostingtäcke och rödfärgat socker.

Juliga cupcakes i finfina formar. Det färgade sockret är pricken över i för att göra dem lite extra lyxiga.

Här kommer receptet på våra  juliga cupcakes för den som vill testa att baka dem. Om man vill göra 12 stora cupcakes istället går det fint att dubblera satsen. För den som inte tycker om saffran går det bra att utesluta den och toppa sina cupcakes med en frosting av bara philadelphiaost och florsocker istället.

Pepparkakscupcakes med saffransfrosting
ca 14-16 minicupcakes eller ca 6 stora amerikanska (i muffinsplåt)

50 g smör eller margarin
1 1/4 dl farinsocker
1 ägg
3/4 dl gräddfil
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk malda kryddnejlikor
½ tsk malen ingefära
½ msk malen kanel

Frosting:
100 g philadelphiaost
1/4-½ dl florsocker
1 paket saffran (½ gram)

Till dekorering:
Färgat socker eller strössel

Gör så här:
Sätt på ugnen på 225 ºC.

Vispa smör/margarin och farinsocker poröst. Vispa ner ägget och därefter gräddfilen.

Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en annan skål. Tillsätt mjöl- och kryddblandningen i äggvispet och rör samman allt till en slät smet.

Fyll små pappersformar eller fördjupningarna i en smord muffinsplåt till två tredjedelar med smet.

Ställ in formarna/muffinsplåten i mitten av ugnen. Grädda minicupcakes i ca 5-10 minuter och stora i runt 15 minuter.

Låt cupcakesen svalna helt.

Frosting:
Blanda philadelphiaost och florsocker i en skål. Tillsätt saffran och rör ihop till en slät frosting.

Krämig och gyllene frosting!

Bred frostingen på pepparkakscupcakesen eller spritsa den till vackra toppar.

Dekorera eventuellt cupcakesen med färgat socker eller strössel.

Några cupcakes dekorerade med frosting och några utan. Jag tycker att de blev godast med frosting 🙂 .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s