Chokladmousse

Häromdagen gjorde jag en av världens enklaste desserter, chokladmousse. Det finns massor med olika recept på chokladmousse och den går att variera i det oändliga, vilket gör att den passar som dessert året om.

Mitt recept är bland de enklare varianterna och bör förberedas någon timme innan den ska ätas. Den kan dock stå nästan klar i kylen flera timmar innan det är dags för efterrätt, och om man fryser in den får man en mumsig chokladglass. Eftersom den bara består av två ingredienser kan den dock bli för hård om den står i frysen länge, så i så fall får man ta upp den en stund innan man ska äta den för att den ska få en lagom konsistens.

 För att ge chokladmoussen en mer julig smak kan man tillsätta lite kanel, ingefära och/eller mald kryddnejlika i grädden innan den kokat upp. Välj den chokladsort du tycker bäst om. Det går lika bra med vit, ljus och mörk choklad. Blanda gärna ner lite mandel eller nötter, eller varför inte små chokladbitar, för att ge moussen lite knapriga inslag.

 Chokladmousse
En lite större eller två små portioner

 1 dl grädde
30-40 g choklad

 Gör så här:
Hacka chokladen i mindre bitar.

 Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp. Rör ner chokladen i grädden och rör om tills chokladen har smält helt i grädden.

 Ställ kastrullen med choklad- och gräddblandningen i kylen i 30-60 minuter, eller tills det är dags att äta moussen.

 Vispa blandningen fluffig med en ballongvisp. Om man använder elvisp är det lätt att man vispar för mycket. Moussen ska bara vispas fluffig och inte bli grynig, vilket den blir om den vispas för hårt.

 Fördela moussen i små portionskoppar, skålar eller mindre glas och pudra eventuellt över kakao eller florsocker.

 En liten knaprig kaka passar bra att servera till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s