Helgens korvtillverkning i Småland

I helgen var jag hemma i Småland och firade min lillasyster Malins födelsedag. Jag och Malin hann även med att göra julkorv med vår farmor. Farmor har alltid gjort egen korv till jul men det var första gången som vi var med.

Eftersom farmor är van vid att göra korven själv så hade hon förberett det mesta innan vi kom till henne. Förr i tiden, från när min farmors julkorvsrecept kom till, var det vanligt att man malde sin färs själv. Idag  hör det antagligen knappast till vanligheterna att man hinner stå och mala kött och göra korv, så om man tar sig tid att göra korv så köper man troligtvis färsen färdigmalen.

Inför vår korvtillverkning hade farmor därför köpt fläskfärs, nötfärs, lök, kryddor och  så kallade krokfjälster, vilket är tarmar från nötkreatur. Det är fjälster som man fyller köttfärsblandningen i och som sedan utgör själva skinnet på korven. Man kan även göra korv med svintarmar, men eftersom de är smalare än krokfjälster så blir även korvarna smalare med sådana fjälster. Fjälster saltas ordentligt för att de ska konserveras så att de håller sig fräscha i förpackningen tills de ska användas. Innan man fyller fjälstren bör de därför blötläggas för att mjukna och sedan tvättas och sköljas några gånger för att  bli av med saltbeläggningen och se till att de är ordentligt rena.

Efter att ha köpt alla ingredienserna  hade farmor tvättat krokfjälstren i vatten och hackat och kokat gul lök. Löken blandade hon sedan med färs, salt, peppar och lite andra kryddor i degblandaren i hushållsassistenten.


Färsblandning till korv.

Farmor hade även klippt till bomullssnöre i mindre bitar att knyta korvändarna med. Så när vi kom var det egentligen bara att påbörja stoppningen.

Men innan korvstoppningen började så tog vi en liten klick färs och formade till en biff. Den stekte vi i stekpanna för att sedan kunna smaka om kryddningen var bra.

Efter att ha konstaterat att det inte behövdes mer kryddor så träddes fjälstret på  korvhornet på hushållsassistentens köttkvarn.


Fjälster redo att fyllas med färs.

Därefter stoppade vi i lite färs i taget i kvarnen, som pressade ut den i fjälstret. När vi hade stoppat lite färs i fjälstret så knöt vi ett snöre runt änden av det. Eftersom kvarnen pumpar ut en del luft innan färsen väl når fjälstret så bör man inte knyta igen änden innan färsen har kommit ut. Om det är luftbubblor i korven så finns det risk att den spricker vid kokning. Av samma anledning bör man sticka små hål i fjälstet med jämna mellanrum under stoppningen.


Stickning av korv.

Vi fortsatte att stoppa fjälstret med färs tills korven hade blivit så lång som vi ville ha den. Då knöt vi igen korven med ett snöre, lämnade lite mellanrum på fjälstret och knöt ett nytt snöre för att markera änden på nästa korv.


Korvknytning.

Stoppningen fortsatte sedan på samma sätt tills färsen var slut.


Korvtillverkning.

Korvarna putsades så att det inte fanns några långa snörstumpar eller överflödigt fjälster i ändarna. Sedan paketerades korvarna i plastpåsar och frystes in tills de ska ätas.

Resultatet av lördagens korvtillverkning.

När man vill ha korv till middag så låter man den sjuda i saltat vatten i en kastrull i ungefär 20 minuter. 

Jag fick tyvärr inte med mig receptet på korven den här gången, men för den som vill prova att göra egen korv så finns recept  bland annat hos Tasteline.

2 thoughts on “Helgens korvtillverkning i Småland

 1. Magdalena (KoF)

  Gött med egen korvtillverkning. Det gjorde vi faktiskt hemma när jag var liten. Mamma som är från Öland har sitt eget recept därifrån och vi malde faktiskt alltid färsen själva. Mina föräldrar var så glada att jag ville vara med på sådana här aktiviteter och jag tyckte det var superkul. Nu var det dock länge sen vi gjorde korv men man kanske ska ta upp det igen. Färs mals dock fortfarande där hemma så jag brukar få med mig en kylbag med diverse när vi åker därifrån :).

  Hoppas allt e fint! Du frågade efter min blogg för ett tag sen och här har vi den. http://muffins-blogg.blogspot.com/ Inte lika uppdaterad som din dock och ibland lite mer ohälsosamt än man kan tro om en kostvetare ;). ..men så är det när man är livsnjutare ;).
  Kramar

  Svara
 2. Linda Inläggets författare

  Vad härligt att du har fått med och göra korv från grunden! Kul att få med sig hemmamalen färs med. Jag tycker att det hade varit toppenroligt att få göra korv från grunden, med färsmalning, fjälstertvättning och allt. Men nu hade ju farmor varit så snäll att hon hade förberett allt.

  Du har ju bloggat länge! Tänk att jag helt har missat det. Fin blogg du har!

  Haha, jag tycker att de ohälsosamma inslagen i livet och på bloggar är ett tecken på sann hälsa, fanatiska kostvetare som bara knaprar nyttigheter blir ju inte trovärdiga, så vill man ju inte leva! 😉

  Njut på, kram på dig!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s