Brödbakningskurs nummer 2 i Gislaved

I söndags var det dags för höstens andra brödbakningskurs för Medborgarskolan i Gislaved.

Upplägget var detsamma som för den första kursen, vilket innebar att deltagarna arbetade två och två och bakade varsitt frukt- och nötbröd med bikarbonat, ett grovt bröd och ett ljust bröd.

Dagen avslutades sedan med en provsmakningsstund då alla fick tillfälle att smaka på de olika brödsorterna, samt på ett surdegsbröd som jag hade bakat. Kursdeltagarna fick sedan med sig alla recept samt ett recept på surdegsbröd hem så att de kan fortsätta experimentera hemma 🙂 .

IMG_2084
Några av kursdeltagarna i full gång med att baka det första brödet.

IMG_2088Bikarbonatbröd redo för ugnen.

IMG_2102
Färdiggräddat frukt- och nötbröd (bikarbonatbröd).

Deltagarna fick själva välja bland olika nötter, frön och torkade frukter när de bakade bikarbonatbrödet.

Därefter var det dags att baka grovt bröd. De grova bröd som bakades var ett morotsbröd med riven morot och morotsjuice som degvätska, ett havrebröd med havredryck som degvätska, och ett öl- och rågbröd där öl utgjorde degvätskan.

De ljusa brödsorter som bakades under dagen var ciabatta, formfranska och baguetter. De deltagare som valde att baka baguetter blandade i en del grahamsmjöl i degen, vilket gjorde dem lite grövre och gav en något fylligare smak. 

IMG_2125Morotslimpor och ciabatta. 

IMG_2120Öl- och rågbröd, baguetter och frukt- och nötbröd.

IMG_2127Uppskärning av havrebröd inför provsmakning.

 Alla deltagare var, precis som förra gången, jätteduktiga och jag tycker att alla bröd var riktigt goda. Långfranskorna som bakades av samma grupp som gjorde havrebrödet lyckades jag tyvärr inte fånga på bild, men de blev höga och fina formfranskor som jag är säker på att deltagarna blev nöjda med.

Jag hoppas och tror att mina kursdeltagare hade en lika trevlig dag som jag hade.

2 thoughts on “Brödbakningskurs nummer 2 i Gislaved

 1. Marie Jörgensson

  Hej Linda,
  Tack för en jättetrevlig kurs förra helgen. Idag har jag bakat det grova brödet på öl. Tog 1 L öl till 50 g jäst och lite ”påstömning ” på rågsikt och grovt rågmjöl, resten vetemjöl special. Körde det i 10 min i assistenten. Sedan jäsning och utbakning som vanligt till 4 limpor i en långpanna. Blev gott med med mycket rågsmak – precis som på kursen.

  Nästa bak blir på surdegen!

  Hälsningar
  Marie Jörgensson

  Svara
 2. Linda Inläggets författare

  Hej Marie!

  Tack själv för att du var med och gjorde kursen så trevlig. Det är alltid roligt när man kan bolla idéer kring bakning med andra bakintresserade.

  Kul att brödexperimenterandet med andra mjölsorter gav gott resultat; precis som du skriver så kan man gott och väl använda en hel liter degvätska till 50 g jäst, bara man har tid att låta det jäsa.

  Lycka till med surdegen och hör gärna av dig igen om hur det blev och om du kommer på några nya bakidéer som du tycker borde finnas med på vårens brödbakningskurser.

  Ha det fint!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s