Godis

Har ni tänkt på att om man plockar ihop en påse med smågodis i affären och bara köper sina favoriter, så slutar det ändå med att man har några bitar kvar i påsen som inte känns så lockande att äta? Är inte det väldigt konstigt?

Jag och några vänner diskuterade detta häromdagen när vi var och åt lunch på vårt favoritcafé, mysiga Biscuit i Haga. Vi kom fram till att det antagligen är så att man har favoriter även inom sin favoritgodis-kategori, vilket gör att de godissorter som man tycker sämst om av de man gillar blir kvar om man har chansen att välja andra favoriter.

Jag är egentligen ingen godisgris och äter det väldigt sällan. Det innebär dock inte att jag aldrig äter sötsaker. För den som har hängt med ett tag här på bloggen har det nog blivit ganska tydligt att jag tycker mycket om kakor, både att baka och att äta.  Att jag nu skriver ett inlägg om godis kan därför verka förvirrande för mina vänner och bekanta. Man kanske inte heller förväntar sig att en kost- och friskvårdspedagog ska skriva om godis. Men med tanke på att jag har haft med både kak- och tårtrecept här på bloggen tidigare så tycker jag att det är dags att skriva lite om just godis. I helgen är det kanske till och med mer aktuellt än någonsin eftersom många troligtvis har fått eller kommer att få besök av barn utklädda till monster som kräver godis.

Anledningen till detta godisinlägg är att jag har provat en ny chokladsort idag som jag tänkte skriva ett omdöme om.

När det gäller choklad så föredrar jag mörk choklad, gärna med minst 70% kakao. Jag tycker om både ren choklad och sådan som innehåller t ex kakaobönsbitar, nötter eller fyllningar av olika slag som t ex tryffel och nougat. De senaste åren har det kommit fler och fler smaksatta chokladkakor i dagligvaruhandeln och det har blivit vanligt med olika sorters fruktfyllningar i just choklad. En av de senaste i raden är Marabou Premium Passion Fruit Dark.

Chokladbild till bloggenSpännande choklad i finfin förpackning.

Eftersom jag länge var skeptisk till kombinationen choklad och frukt är det här en chokladkaka som jag inte ens skulle ha kommit på tanken att smaka för bara ett par år sedan. Jag har dock upptäckt att jag tycker om vissa frukter tillsammans med choklad. Hallon och mörk choklad tycker jag är en toppengod kombination, liksom svarta vinbär och choklad. Däremot har jag svårt för apelsin- eller citronchoklad och för choklad tillsammans med tropiska frukter som ananas eller mango. Med tanke på att passionsfrukt är en exotisk frukt  så tänkte jag att jag inte skulle tycka om den tillsammans med mörk choklad. Efter att ha provat kan jag dock berätta att jag trodde fel.

Kombinationen passionsfrukt och mörk choklad är i min mening väldigt lyckad. Denna chokladkaka har en krämig fyllning med små syrliga och krispiga bitar som smakar passionsfrukt, vilket ger en fin smakbrytning till den mörka chokladen. Eftersom passionsfruktssmaken är väldigt tydlig så är det här en kaka som man kan äta en liten bit av då och då, men ingen som jag skulle kunna äta mycket av. Chokladbitarna är ganska stora och tjocka, vilket gör att det räcker långt med en bit. Jag kan tänka mig att en bit av Passion Fruit Dark kan passa till fika istället för en kaka, eller som en liten dessert efter en tyngre måltid tillsammans med en kopp kaffe eller kanske ännu hellre en kopp te med smak av tropiska frukter.

Något som förvånade mig mer med chokladen än att den var god var innehållsförteckningen. På de flesta chokladförpackningar brukar det stå hur hög kakaohalt chokladen har, vilket av någon anledning inte finns med på denna förpackning. Dessutom upptäckte jag vid en inspektion av innehållsförteckningen att fyllningens ”fruktbitar” bestod av passionsfruktsjuice och bananpuré.

Choklad ingredienser
Innehållsförteckningen på chokladkakan.

Hur stor del bananpurén utgör framgår inte, och att banan finns med som ingrediens står inte heller på något annat ställe på förpackningen än i just innehållsförteckningen. Personligen tycker jag illa om att ingredienser av denna typ inte står med tydligare. Dessutom förstår jag alla som klagar över att det är svårt att se vad som står på innehållsförpackningen eftersom teckenstorleken är så liten och oftast syns dåligt på grund av mörk bakgrund och ljus text istället för tvärtom.

Jag anser att om man har använt sig av andra frukter än den som står med i varans namn så bör de anges på samma sätt. Marabou har även producerat choklad med smak av citron och ingefära, vilken heter just Lemon & Ginger,  så anledningen till att inte bananen får stå med kan inte bero på att de endast vill ge chokladen namn efter en smaksättning. Om de nu nödvändigtvis måste använda bananpuré i chokladfyllningen så tycker jag att chokladen borde heta Passion Fruit & Banana (eftersom de envisas med att ge sin Premium-kollektion engelska namn). Annars kunde de göra det enkelt för sig och ge den namnet Tropical Dark.

Om man vill testa en ny spännande choklad tycker jag dock att denna är ett bra val, trots mina invändningar när det gäller chokladens namn.

En annan ny chokladsort är Marabou Vinter som tydligen ska ha smak av nejlika, kanel, kardemumma, ingefära, vanilj och peppar, men denna har jag ännu inte sett i affären.

Har du provat någon spännande choklad eller något nytt godis? Berätta gärna i kommentarsfältet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s