Veckans matmyt: Man blir tjock av att äta light-produkter

Jag ber er att vänligen observera att denna matmyt skrevs 2009 och att mycket har hänt inom forskningsområdet kost- och hälsa sedan dess. Jag ber er därför att ta hänsyn till att denna matmyt, liksom övriga, bygger på den kunskap vi hade om livsmedel, kost och hälsa år 2009 och att jag av hänsyn till att vi hela tiden lär oss mer och mer om dessa områden har bevarat matmyterna som jag skrev dem då. För aktuell forskning och dagens kostråd vill jag hänvisa till Livsmedelsverket samt till aktuella pålitliga studier om näringslära (nutrition) och hälsa som man bland annat kan söka på i databasen PubMed. Läs även gärna detta inlägg om källkritik och om vad man bör tänka på när man läser om ”nya rön” och ”senaste forskningen” i media – i synnerhet kvällspressen tolkar forskning lite som de vill och sällan rätt…

Myt:
Om man äter mycket light-produkter så kommer man förr eller senare att bli tjock.

Sanning:
Man blir INTE överviktig av att äta light-produkter. En viktuppgång beror på att man äter mer mat och får i sig mer energi än vad kroppen gör av med.

Problemet med just lightprodukter är att livsmedelsproducenterna har plockat bort fett och ofta även socker och ersatt med exempelvis förtjockningsmedel och sötningsmedel för att ge maten samma konsistens och i stort sett samma smak men med ett lägre energiinnehåll. Eftersom fett i maten hjälper oss att bli mätta så kan man upptäcka att man inte blir mätt på samma mängd av en light-produkt som av en fetare variant av livsmedlet. Det kan få till följd att man äter betydligt mer av en lightprodukt än av en produkt som innehåller fett, vilket kan leda till att man går upp i vikt eftersom man äter mer än vad man egentligen behöver.

Sötningsmedlet som ersätter sockret i light-produkter ger betydligt mindre energi än socker. Det är faktiskt så att många sötningsmedel inte ger någon energi alls, vilket förstås låter bra för någon som vill gå ner i vikt eller hålla vikten. Samtidigt så är sötningsmedel mycket sötare än samma mängd vanligt socker. Det gör att livsmedelsproducenterna inte behöver använda så mycket sötningsmedel för att få den söta smaken. Men medan socker kan mätta lite så ger sötningsmedel ingen mättnadskänsla alls. Med sin söta smak kan sötningsmedel dessutom göra att man blir sugen på att äta mer av söta livsmedel, och därmed riskerar man att äta så mycket att man får i sig mer energi än vad som är hälsosamt.

En annan anledning till att vissa människor hävdar att de har blivit tjocka av att äta light-produkter kan vara att de inte har tänkt på att de kanske har ätit större portioner  än tidigare. Det är lätt att tänka att man kan unna sig mer av ett light-livsmedel än av ett vanligt eftersom kalorisnåla produkter inte bör vara farligt för vikt och figur.

I vissa fall kan det vara värt att fundera över om det inte är bättre att exempelvis äta en skiva av en fetare ost som man tycker mycket om, än att äta fyra skivor av en magrare ost som man inte tycker är lika god men som man äter just för att den är magrare.

Trolig bakgrund till myten:
Som jag har beskrivit ovan så finns det många anledningar till att människor kan koppla samman viktuppgång med intag av light-produkter. Det är därför svårt att se endast en orsak till att myten uppstått.

 Om man har gått upp i vikt är det naturligt att undersöka vilka förändringar i kosten som har gjorts som kan ligga bakom viktuppgången. Det är således inte konstigt att personer som har börjat äta light-produkter och sedan gått upp i vikt skyller på de nya livsmedel som de har lagt till i sin kost. Tyvärr är det nog många som inte funderar över det hela mer än så. Då upptäcker de inte heller att  det antagligen inte var light-produkterna i sig som orsakade viktuppgången, utan ett förändrat ätbeteende till följd av kostomläggningen.