Märkning av livsmedel

Det har väl knappast undgått någon att många livsmedel idag förses med diverse märkningar för att visa att tillverkarna är kvalitetsmedvetna, hälsomedvetna, miljömedvetna och/eller socialt medvetna.

Sist ut i raden av märkningar är ”Äkta vara”, vilken är tänkt att hjälpa konsumenterna att hitta livsmedel utan tillsatser. Personligen är jag kritisk till denna märkning eftersom jag anser att den bidrar till den tillsats- och e-nummerrädsla som råder på många håll i samhället idag. Som jag skrev i förra veckans matmyt så är många tillsatser nödvändiga och jag ser därför en risk med att människor är rädda för och undviker allt vad tillsatser heter. Trots att märkningen är så pass ny så har den redan fått mycket uppmärksamhet, så vi  lär förmodligen få höra mer om den under den närmaste tiden.

Förutom att det dyker upp nya märkningar med jämna mellanrum så finns de flesta av de gamla kvar parallellt med de nya. Alla dessa märken är förvirrande ibland, och det kan vara svårt att komma ihåg vilken märkning som stod för vad.  Här följer därför en kort beskrivning av några av de vanligaste märkningarna man kan hitta på livsmedel idag, samt länkar till hemsidor där man kan läsa mer:


Nyckelhålsmärkt
nyckelhal_farg

Nyckelhålsmärket gör det enklare för oss att hitta de mer hälsosamma alternativen såväl i mataffären som på vissa restauranger. Det är således en form av hälsomärkning och reglerna för att ett livsmedel/en maträtt ska få bära nyckelhålsmärket är att det ska innehålla mindre fett, socker och salt än andra livsmedel av samma typ. När det gäller spannmålsprodukter som bröd, pasta och mjöl är nyckelhålsmärkta varor dessutom mer rika på fibrer och fullkorn än andra livsmedel från samma grupp. Läs mer om nyckelhålsmärkningen på Livsmedelsverkets hemsida.


Sädesaxet

Denna märkning kan man endast hitta på livmedel som är helt fria från gluten. Sädesaxet visar, förutom att varan är glutenfri, även att den uppfyller de krav som Livsmedelsverket ställer på ”livsmedel för särskilda näringsändamål”. För att en vara ska få märkas med Sädesaxet krävs det tillstånd från Svenska Celiakiförbundet.


KRAV
krav4fg

Råvaror med KRAV-märkning är ekologiska och har producerats på ett hållbart sätt. Det innebär att livsmedelsproducenterna inte har använt kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO) i något led av tillverkningen. När det gäller KRAV-godkänd djurskötsel står djurens hälsa och naturliga beteenden i centrum, vilket bland annat innebär att grisar ska få gå ute och böka året runt.

Minst en gång per år kontrollerar KRAV de producenter som har blivit certifierade att använda märkningen för att säkerställa att de bestämda reglerna följs. Vid kontroll görs tester i hela kedjan från jord till bord, dvs att produkterna följs från lantbruket, vidare till förädling och distribution fram tills varan märks med KRAV-märket innan den går ut för försäljning i våra butiker.

Läs mer om KRAV här.

Demeter

sve_logo_white

Demeter har två likvärdiga märken, ett grönt och ett orange (se ovan). Svenska Demeterförbundet är medlem i det internationella Demeterförbundet, Demeter International (DI). Förbundet är en kontrollorganisation för biodynamisk odling såväl i Sverige som internationellt.

Demetermärket betyder att varan innehåller minst 90% biodynamiskt och minst 95% ekologiskt odlade råvaror. Svenska Demeterförbundet är en ideell konsumentförening som kontrollerar och auktoriserar  djurhållning, växtodling, slakteri, förädling,  grossister, importörer och dagligvarubutiker. De regler som Svenska Demeterförbundet  följer har fastställts av DI och samma regler gäller i hela världen.

EU-ekologiskt

Denna märkning garanterar att 95 % av varans ingredienser har producerats ekologiskt enligt de regler som gäller för ekologisk produktion inom Europeiska Unionen. EU:s miljömärkning är ett kontrollsystem för jordbruksprodukter, livsmedel och foder. Till skillnad från KRAV och Demeter är reglerna för EU:s miljömärke svagare för djurhållning.

Mer information om märkningen hittar man hos Jordbruksverket och Livsmedelsverket.

MSC, Marine Stewardship Council

MSC står för Marine Stewardship Council, som är en internationell organisation som arbetar med att certifiera och miljömärka fisk och skaldjur. MSC har tagit fram regler för hur man ska bedriva hållbart fiske så att produktiviteten, de ekologiska processerna och mångfalden bevaras i haven. Genom att välja fisk och skaldjur med denna märkning bidrar man till en hållbar utveckling inom fiskebranschen och ökar chanserna för att även kommande generationer kommer att kunna äta fisk. Fisk med MSC-märkningen kan dessutom spåras direkt till fiskaren och fångstplatsen.

Svenskt Sigill

Svenskt Sigill är en kvalitetsmärkning för svenska livsmedel och växter som visar att råvaran har producerats på kontrollerade svenska gårdar. För att en vara ska få märkas med Svenskt Sigill måste gården där varan produceras följa de gällande kraven på livsmedelssäkerhet, god djuromsorg, miljöhänsyn och öppna landskap. Ett oberoende certifieringsorgan kontrollerar att gårdarna följer reglerna. Produkter som märks med Svenskt sigill kan spåras tillbaka till producenterna.

Här hittar du mer information om Svenskt Sigill.

Rättvisemärkt/fairtrade

1707

Rättvisemärkt är en oberoende social produktmärkning som bidrar till att de odlare och anställda i utvecklingsländer som producerar de märkta varorna får förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Exempel på hur företag med Rättvisemärkning arbetar är att de motverkar barnarbete och diskriminering samtidigt som de främjar rätten till demokrati. De anställdas ekonomiska situation förbättras också,  och man tar hänsyn till miljön och främjar ekologisk produktion. Genom att produktionen av livsmedlet är Rättvisemärkt bidrar märkningen till att lokalsamhället utvecklas ekonomiskt och socialt.

Rättvisemärkt är den svenska representanten i Fairtrade Labelling Organizations International (FLO). Idag finns det mängder med Rättvisemärkta varor, exempelvis choklad, kaffe, bananer, glass, rosor och vin.

Läs mer om Rättvisemärkningen och rättvisa produkter på Rättvisemärkts hemsida.


Rainforest Alliance

Rainforest Alliance arbetar för att bevara den biologiska mångfalden samtidigt som de vill skapa hållbara försörjningsmöjligheter för odlare och arbetare. Reglerna för vilka odlingar som ska certifieras tas fram i samarbete med lokala naturskyddsorganisationer. Exempel på odlingar som certifieras av denna internationella naturskyddsorganisation är kaffe, te, kakao och bananodlingar.

Läs gärna mer om deras arbete på hemsidan. I Sverige finns det bl a kaffe från Gevalia som bär denna märkning.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s