Blåbärsblondies och mjuk pepparkaka

Igår passade jag på att baka lite olika kakor för att fylla frysen inför kommande fikastunder här hemma den närmaste tiden. I vanliga fall brukar jag baka samma dag som jag har bjudit in någon på fika, men då blir det ofta svårt att hinna med att ta en fika en vardag när man jobbar hela dagen. Så nu tänkte jag vara förusteende och bunkra upp med kakor i frysen för att kunna bjuda på fika mitt i veckan också.

Eftersom det är höstlovstider för många den här veckan så tänkte jag dela med mig av recepten på det jag bakade igår. Finns det någon bättre lovsysselsättning när regnet vräker ner än att baka?

 Det som bakades igår var Blåbärsblondies och en traditionell mjuk pepparkaka. När jag har bakat blondies tidigare har det varit hallon i kakan, men den här gången var jag sugen på blåbär. Självklart kan man använda vilka bär man vill. Kakorna går utmärkt att frysa.

Blåbärsblondies blogg
En plåt underbara blåbärsblondies.

Blåbärsblondies
ca 30 rutor

250 g vit choklad
200 g smör eller margarin
4 medelstora ägg
1 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 1/3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

200 g frysta eller färska blåbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 °C. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna som är ca 28×35 cm stor. (En mindre långpanna ger högre kakor medan en större ger tunnare kakor). 

Bryt 150 g av chokladen i bitar och lägg i en värmetålig skål. Lägg i smöret skuret i tärningar. Smält chokladen och smöret i micron på medelvärme. Passa noga så att chokladen inte bränns. Ta ut skålen och rör om i choklad- och smörblandningen med 15-30 sekunders intervall tills allt är helt smält. Ställ skålen att svalna något.

Vispa äggen med sockret och vaniljsockret till en tjock och fluffig smet.

Vispa ner den smälta chokladblandningen. Sikta i mjölet blandat med bakpulvret och vänd ner det i smeten.

Hacka resten av chokladen i små bitar och rör ner i smeten.

Häll smeten i den bakpappersklädda formen. Strö de frysta eller färska blåbären över smeten och tryck ner dem lite med handen.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Känn efter med en sticka om den är klar. Kakan ska inte vara kladdig. Låt kakan svaln innan du skär den i rutor. 

 

Mjuk pepparkaka blogg
Mjuk pepparkaka sprider en härligt julig doft hemma när den gräddas.

Mjuk pepparkaka
1 kaka

150 g smör eller margarin
3 3/4 dl farinsocker
3 ägg
2 ½ dl gräddfil
4 ½ dl vetemjöl
2 msk malen kanel
2 tsk bikarbonat
2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära

Smör/margarin och ströbröd till formen

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 °C. Smörj och bröa en springform eller en ganska stor kransform.

Vispa smör/margarin och socker krämigt. Vispa ner ett ägg i taget och fortsätt vispa till smeten är pösig.

Vispa ner gräddfilen i smeten.

Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat. Rör ner blandningen i äggsmeten.

Häll smeten i den smorda formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-45 minuter. Prova med en sticka om den är klar. När stickan kommer ut torr är kakan klar.

Lår pepparkakan svalna lite innan den stjälps upp.

Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35-45 minuter. Testa med en sticka, den ska vara torr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s