Veckans matmyt: Mat som har passerat bäst före-datum bör alltid kastas

Myt:
Mat som har passerat bäst före-datum bör alltid kastas eftersom den är oätlig efter det datum som anges på förpackningen.

Sanning:
I Sverige måste livsmedelstillverkare se till att deras varor är  märkta med ett bäst före-datum eller med sista förbrukningsdag.

När det gäller sista förbrukningsdag så får butiker inte sälja de varor där sista förbrukningsdag har passerats. Livsmedel som märks med sista förbrukningsdag är sådana som av olika anledningar är extra känsliga för bakterieangrepp och som kan göra oss sjuka om vi äter dem om de är för gamla. Exempel på dessa livsmedel är köttfärs, färsk kyckling, färsk fisk, rå korv och organ. Alla dessa livsmedel får dock förlängd hållbarhet om man fryser in dem, så om man ser att sista förbrukningsdag på köttfärsen är imorgon och man inte vill äta köttfärs förrän nästa vecka så bör man frysa in färsen istället. Ju snabbare man kan tillaga eller frysa råvaran efter inköp, desto bättre.

Sista förbrukningsdatum gäller under förutsättning att varan har förvarats i kyl med en temperatur på 4 °C om inget annat anges på förpackningen. När det gäller denna typ av märkning så bör man följa den och helst inte äta livsmedel som har ”gått ut”.

När det gäller bäst före-datum så ser det lite annorlunda ut än märkningen om sista förbrukningsdag. För denna typ av märkning säger reglerna att livsmedelsproducenterna själva ska märka sina produkter med ett säkert bäst före-datum, vilket innebär att varorna ska hålla ytterligare en tid efter passerat bäst före-datum. Detta gäller under förutsättning att livsmedlet har förvarats på rätt sätt (exempelvis i en kyl som håller tillräckligt låg temperatur för mejerivaror).  Tack vare märkningsreglerna kan man i de allra flesta fall äta matvaror några dagar eller ibland (när det gäller exempelvis ägg) någon eller några veckor efter bäst före-datum, om de har förvarats rätt och i oöppnad förpackning.

Tyvärr är det ganska vanligt att människor slänger mat utan att ens smaka eller lukta på den för att se om den är gammal, bara för att det står på förpackningen att den gick ut igår eller i förrgår. Märkningen finns där för vår säkerhet, men vi behöver bli mindre rädda för att använda våra sinnen och inte bara lita på vad som står skrivet på förpackningen.

Om mjölk är för gammal smakar den inte gott och om ett ägg är dåligt så luktar det illa. I båda fallen så undviker man att laga mat på dessa varor. Men både mjölk och ägg är exempel på matvaror som oftast står sig bra mycket längre än bäst före-märkningen anger. Om man istället för att stirra sig blind på datummärkningen väljer att se, smaka och lukta på maten så märker man om den är för gammal. Även om varan visar sig ha blivit dålig så blir man inte sjuk av att smaka lite för att  känna efter.

Om man har bröd, ost, frukt och grönt som har drabbats av mindre mögelangrepp kan man lugnt skära bort möglet med god marginal och använda resten av varan. Nötter, saft, lättsockrad sylt och bär som möglat, samt frukt som är mycket möglig eller har ruttnat bör dock absolut slängas eftersom det finns risk för matförgiftning om man äter dessa mögliga.

Men frukt och grönt som blivit lite klämda eller torra är sällan några problem alls att använda. I en maträtt är det ganska sällan man känner att purjolöken visst blivit något torr i kylen, att moroten mjuknat lite eller att äpplet hade en brun fläck på skalet innan de skars i bitar och hamnade i grytan. Den enda mat vi bör undvika är mat med mögel (med undantag för mögelost), varor som ruttnat eller livsmedel som vi är allergiska mot.

I min värld känns det faktiskt ganska konstigt att slänga ett paket mjölk, en burk oöppnad matyoghurt eller några ägg bara för att det står på förpackningen att de blev för gamla igår, eller kasta en hel nektarin för att den råkade vara lite mjuk på ett ställe.

Genom att smaka på maten och välja att skära bort det som har blivit fult på frukt eller grönsaker kan man spara pengar och samtidigt göra en viktig insats för miljön. Den största miljöboven när det gäller vår mat är nämligen all mat som produceras, paketeras, fraktas, säljs och fraktas hem för att sedan hamna i soptunnan trots att den var fullt ätbar.

Trolig bakgrund till myten:
Reglerna för sista förbrukningsdag och bäst före-märkning är som synes olika och det kan vara så att många blandar ihop dessa märkningar och tar det säkra före det osäkra och slänger alla livsmedel som har ”gått ut”, oavsett märkning.

Dessutom tror jag att det har blivit mer och mer vanligt att endast titta på märkningen och gå på den istället för att faktiskt lukta och smaka på livsmedlen för att avgöra om de är för gamla.

Brukar du slänga mat utan att smaka på den först? Kommentera gärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s