Veckans matmyt: Alla tillsatser som har ett E-nummer är onödiga och skadliga för hälsan

Jag ber er att vänligen observera att denna matmyt skrevs 2009 och att mycket har hänt inom forskningsområdet kost- och hälsa sedan dess. Jag ber er därför att ta hänsyn till att denna matmyt, liksom övriga, bygger på den kunskap vi hade om livsmedel, kost och hälsa år 2009 och att jag av hänsyn till att vi hela tiden lär oss mer och mer om dessa områden har bevarat matmyterna som jag skrev dem då. För aktuell forskning och dagens kostråd vill jag hänvisa till Livsmedelsverket samt till aktuella pålitliga studier om näringslära (nutrition) och hälsa som man bland annat kan söka på i databasen PubMed. Läs även gärna detta inlägg om källkritik och om vad man bör tänka på när man läser om ”nya rön” och ”senaste forskningen” i media – i synnerhet kvällspressen tolkar forskning lite som de vill och sällan rätt…

Myt:
Alla tillsatser i livsmedel som har ett E-nummer är farliga för oss och bör undvikas till varje pris.

Sanning:
E-t före numret talar om att tillsatsen har testats och godkänts i EU, vilket har gett den ett eget identifikationsnummer. Tillsatser som har fått ett E-nummer är således noggrant testade, oftast på råttor i laboratoriemiljö som har matats med stora mängder av tillsatserna för att se vilken effekt det ger. Om tillsatserna hade bedömts skadliga för oss utifrån dessa tester hade de inte blivit godkända.

Att försöka att minska antalet tillsatser i livsmedel är dock bra eftersom livsmedelsindustrin ofta försöker framställa billiga produkter genom att ersätta viktiga smakbärare och naturliga ingredienser med tillsatser som är billigare.

Alla E-nummer står dock inte för onödiga tillsatser. Många av numren står för konserveringsmedel och antioxidationsmedel utan vilka livsmedlen skulle riskera att mögla eller bli dåliga mycket snabbt. Mögliga och skämda livsmedel kan göra oss sjuka, vilket gör att valet mellan att få i sig E-nummer eller att bli sjuk av mögel kan göra att man ser E-numren i ett nytt ljus.

Dessutom står många E-nummer för ingredienser som är naturliga och ofarliga. Exempel på detta är E 260, som står för ättiksyra och E300 som är vanlig askorbinsyra, eller C-vitamin som det också heter. Även vanligt syre och väte har E-nummer, E 948 och E 949.

I dagsläget när många vill undvika E-nummer står livsmedelsindustrin inför stora problem eftersom stora grupper människor efterfrågar livsmedel utan E-nummer som dessutom innehåller lite eller inget socker och fett. Eftersom fett och socker är viktiga konsistens- och smakgivare så krävs det ofta tillsatser för att ge livsmedlen bra konsistens och smak när fett och socker tas bort.

Livsmedelsindustrins metod för att kunna fortsätta att använda sig av tillsatser, trots människors E-nummerrädsla, är att helt sonika strunta i att använda tillsatsens E-nummer och istället skriva ut det fullständiga namnet. Personer som har lärt sig att titta efter E-nummer kan nu luras att tro att produkterna saknar dessa tillsatser eftersom själva numret saknas. Det gör det svårare för konsumenterna att snabbt ögna igenom ingrediensförteckningen och upptäcka de oönskade tillsatserna.

Personligen tycker jag att det är motbjudande att livsmedelsproducenterna försöker lura sina kunder på det här sättet. En tröst i det hela är att deras fula knep inte kommer att fungera i längden. I synnerhet inte med tanke på hur kritiska och smarta dagens konsumenter är.

Trolig bakgrund till myten:
Studier har visat att det finns en liten risk att stora intag av vissa E-nummer kan orsaka astma, allergier och leda till hyperaktivitet och aggressivitet framför allt hos barn. MEN det är endast ett fåtal E-nummer som diskuteras i dessa sammanhang. De E-nummer man bör se upp med om man är orolig är mononatruiumglutamat med nummer E621 och de så kallade azofärgerna  E102, E110, E122, E123, E124, E128, E129, E151, E154, E155, E180. Azofärgerna var förbjudna i Sverige tidigare, men i och med att Sverige blev en del av EU så tilläts de på nytt.

Viktigt att betona i sammanhanget är dock att de flesta studier som har bedrivits för att testa vilken effekt mononatriumglutamat och azofärger har på barn och vuxna har genomförts på råttor som givits stora mängder av dessa tillsatser. Det innebär att det är ytterst sällan som människor får i sig så stora mängder av dessa tillsatser och allvarliga hälsoeffekter är således ovanliga. Undersökningar pågår idag i bland annat Storbritannien för att utreda om dessa E-nummers negativa hälsopåverkan är så stor att de bör tas bort.

One thought on “Veckans matmyt: Alla tillsatser som har ett E-nummer är onödiga och skadliga för hälsan

Kommentarer inaktiverade.