Bok- och biblioteksmässan 2009

I fredags besökte jag den årliga mässan Bok och bibliotek som i helgen ägde rum på Svenska mässan i Göteborg för 25:e gången. Jag har besökt mässan under flera år så det har blivit något av en tradition för mig att gå dit. Med åren har min favoritplats på mässan kommit att bli matavdelningen med Kockteater på andra våningen. Där har man samlat alla nyutgivna kokböcker, och många av författarna till böckerna är där och berättar om sina böcker och signerar dem för den som vill.

Dessutom har mässarrangörerna kommit på den briljanta idéen att montera upp ett kök på scenen som finns på avdelningen. I det köket hålls sedan under alla dagar på bokmässan något som kallas för Kockteater. Det innebär att kokboksförfattarna under en halvtimme tillagar något ur sina kokböcker som de sedan bjuder åhörarna på. Evenemanget är minst sagt populärt och när utdelningen av det som tillagats närmar sig brukar det vara trängsel framme vid scenen. Jag tycker att Kockteatern påminner om matlagningsprogrammen på tv, med den positiva skillnaden att man som tittare här har möjlighet att både få känna de underbara dofterna OCH smaka på resultatet. Jag som älskar kokböcker, bakning och matlagning trivs som fisken i vattnet där och när mässdagen är slut brukar jag gå hem med massor av ny inspiration och spännande idéer (samt en och annan kokbok…).

Böcker
En bråkdel av alla underbara kokböcker på bokmässan.

I fredags passade jag på att prata lite med några av de kokboksaktuella författarna och jag konstaterade att de var trevliga allihop. Därför tänkte jag tipsa om några av årets kokböcker som fanns representerade på mässan.

En av de kokböcker som syntes mest på hela bokmässan var den helt omarbetade ”Vår kokbok” som började säljas i dagarna. Förutom att kokboken fanns såväl på matavdelningen som på ett flertal ställen på nedre plan hade pappmuggarna som man sålde te, kaffe och choklad i på mässans olika caféer ”Vår kokbok”-tryck, vilket gjorde att det kändes som om boken fanns överallt. Coop-kocken Sara Begner fanns på plats och lagade recept ur boken men jag lyckades inte fånga henne på bild. Efter att ha bläddrat igenom boken kunde jag dock konstatera att boken fått en härlig ansiktslyftning med många nya spännande recept och fina bilder. Eftersom ”Vår kokbok” är en av de största och bästa grundkokböcker som finns idag tycker jag att den borde finnas i alla hem.

För den som vill läsa mer om matinspiratören Sara rekommenderar jag ett besök på hennes blogg.

Den mest populära kokboken på mässan var annars utan tvekan Martin Johanssons bok ”Surdegsbröd: recept och tips från en hemmabagare”. Redan tidigt på eftermiddagen i fredags var boken slutsåld och när Martin tog plats på Kockteaterns scen var det proppfullt med besökare som ville lära sig mer om surdegar och brödbak. Martin Johansson, som vann Matbloggspriset 2008, verkade hur sympatisk som helst och svarade engagerat på åhörarnas frågor om bakning. Alla som ville fick sedan med sig en klick surdeg hem som de kunde baka på och råddes kika in på hans blogg för att se hur de skulle göra med degen. Dessutom bjöd Martin på flera olika sorters supergott surdegsbröd.

 Martin+SteffoMartin Johansson berättar för Steffo Törnquist hur man bakar med surdeg.

Besök gärna Martins blogg, Pain de Martin, om du är ens det minsta lilla intresserad av bröd och bakning. Där hittar du allt från hur man startar och håller liv i en surdeg till hur man kan baka underbara bröd såväl med som utan just surdeg. 

Martin surdeg
Martin Johansson med sin nyutgivna bok om surdegsbröd.

Mia Öhrn och Claes Karlsson, författare till den nya boken ”Sockerkakor”,  fanns också på plats i fredags. Under sin tid på scenen passade de på att laga två olika recept; Mia bakade en banankaka i microvågsugnen medan Claes fixade sockerkakskrutonger med marinerade jordgubbar. Dessutom myntade Alexandra Zazzi ett för mig nytt uttryck under Mias och Claes tid på scenen: SPD-mat eller SPD-kaka. SPD står för Spara På Disken och eftersom jag inte direkt är någon diskälskare och gärna lagar mat som ger så lite disk som möjligt så kommer det uttrycket med all säkerhet att användas en del här hemma. Anledningen till att uttrycket kom på tal var att Mias kaka både rördes ihop och gräddades i samma form, vilket gav minimalt med disk.

 Mia och AlexandraMia Öhrn visar Alexandra Zazzi hur man kan baka banankaka i micron.

 Boken ”Sockerkakor” verkar för övrigt vara en riktig guldgruva för alla sockerkaksälskare. Den innehåller förstås recept på traditionell sockerkaka, men även nya och spännande kakor som sockerkaka med fruktig olivolja, hjortronrutor med mascarpone och vaniljsockerkaka med rabarberdip finns med.

Mia, Claes och SockerkakorMia Öhrn och Claes Karlsson med sin nya kokbok om Sockerkakor.

För den kokboksintresserade med förkärlek för sötsaker är varken Claes eller Mia några nya namn i sammanhanget. Claes har bland annat skrivit böckerna ”Nötter & choklad” och den nyutgivna kakboken ”Kakfrossa”, medan Mia har skrivit många böcker om kakor, tårtor och smulpajer. ”Kladdkakor”, ”Klassiska kakor på nytt vis” och ”Mitt eget kafé” är exempel på titlarna på några av dem. Mia har också en blogg som du hittar här.

Kockteatern gästades senare på dagen av systrarna Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Om namnen låter bekanta kan det bero på att även de har givit ut flera kokböcker innan, som ”Två systrars söta”, ”Soppor, bröd & röror”, ”Vinterns söta”, och nu senast ”Sommarens söta”. Systrarna bjöd på äppelkaka som gräddades i en gjutjärnspanna i ugnen och var så omtänksamma att de hade förberett flera stycken äppelkakor så att alla som ville säkert skulle få smaka.

Alexandra och systrarna
Systrarna Eisenman bakar äppelkaka i gjutjärnspanna.

De svensk-amerikanska systrarna kan verkligen konsten att skapa kokböcker som får det att vattnas i munnen bara man tittar på de vackra bilderna. Dessutom innehåller varenda en av deras kokböcker massor med recept som sällan känns särskilt svåra utan passar såväl nybörjaren i köket som den med mer köksvana. Lisa och Monica har en egen hemsida som kan vara skoj att kika in på om man vill veta mer om dem och deras böcker.

Systrarna EisenmannSystrarna Eisenman med den senaste av deras söta kokböcker: Sommarens söta.

Under systrarnas halvtimme på Kockteaterns scen avslöjade de att de på senaste tiden har hållit till en del i Frankrike där de håller på att arbeta på en ny kokbok om plockmat. Det kommer att dröja till 2011 innan boken kommer att finnas i handeln men jag ser redan fram emot deras nästa bok. Systrarna Eisenman har en förmåga att skapa böcker som man aldrig tröttnar på att bläddra i. Åtminstone inte om man är som jag och älskar vackra kokböcker.

One thought on “Bok- och biblioteksmässan 2009

 1. Marias kakburk

  Tack snälla:)!

  tur att jag inte var där för pengarna hade försvunnit som smör i solsken;)

  Får du möjlighet att åka så är det absolut värt det::)! Alingsås har också väldigt mysiga caféer med många godsaker:)

  ha det så bra du med, kram!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s