Fiskbiffar med rotfruktsgratäng

De flesta vet att det är bra för oss att äta mer fisk, samtidigt som jag har förstått att många tycker att just fisk kan vara lite knepigt att laga till. Enligt mig är fisk den perfekta snabbmaten eftersom den oftast bör tillagas snabbt för att inte bli torr och tråkig. Jag misstänker att det kan vara just snabbheten som vissa tycker är jobbig; det kan hända att fisk upplevs som svår att lyckas med just för att den inte kan tillagas länge. Dessutom är det lätt att fastna i att laga samma fiskrätter om och om igen. Bitar av ett fryst fiskblock eller filéer som paneras och steks kan vara gott ibland, men det är ju alltid roligt att variera sig. 

Här kommer därför ett snabbt och gott fiskrecept som är enkelt att lyckas med och som är väldigt annorlunda mot panerad och stekt fisk. Här har jag valt att servera biffarna med blandad sallad och en rotfruktsgratäng. Eftersom rotfruktsgratäng tar ganska lång tid i ugnen så kan den kanske inte räknas som snabbmat. Å andra sidan sköter den sig själv i ugnen så arbetsinsatsen blir ändå liten.

Om man ändå är sugen på en snabbare variant av fiskbiffar kan man göra biffarna enligt anvisningarna nedan men platta till dem lite mer innan de steks. Sedan är det bara att lägga biffarna mellan två brödskivor med lite grönsaker och kanske en örtig sås gjord på matyoghurt, och vips så har man en havsburgare.

Fiskbiffar med rotfruktsgratäng
3-4 portioner

Till biffarna:
400 g färsk eller tinad vit fiskfilé (jag använde ett fryst fiskblock innehållande hoki som jag tinade)
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 dl matyoghurt
½ dl riven stark ost
1 msk potatismjöl
Färsk basilika, timjan och andra örtkryddor efter smak
Salt
Peppar
(ev lite citronsaft)
Smör- & rapsolja att steka i

Till rotfruktsgratängen:
6-8 stora potatisar
5 stora morötter
2 stora palsternackor
1 liten gul lök
1 ½ dl riven ost (gärna med stark smak, t ex prästost eller västerbottenost)
2 ½ dl matlagningsgrädde eller mjölk blandat med någon gräddbaserad produkt
Timjan
Salt
Peppar

Gör så här:
Börja med rotfruktsgratängen. Sätt ugnen på 225 ºC. Smörj en ugnsfast form med lite smör eller margarin.

Skala potatis, morötter, palsternacka och lök. Skär potatis och rotfrukter i skivor (med tunna skivor blir gratängen klar snabbare). Skär löken i mindre bitar.

Varva potatis, morötter och palsternackor med löken i den smorda formen. Salta och peppra och strö eventuellt över lite timjan mellan lagren. Toppa med den rivna osten och slå på matlagningsgrädden. Om det ser torrt ut kan du behöva slå på lite mer mjölk och/eller grädde.

Ställ in formen i mitten av ugnen 30-45 minuter tills rotfrukterna känns mjuka när man sticker i gratängen med en sticka. Om gratängen ser mörk ut kan man lägga på lite aluminiumfolie tills den är klar så att inte ytan bränns.

Gör fiskbiffarna medan gratängen står i ugnen. Skala lök och vitlöksklyftan och skär dem i grova bitar. Dela fiskblocket eller fiskfiléerna i mindre bitar.

Lägg lök, vitlök och färska örter i en matberedare med kniven monterad och kör tills allt är hackat.

IMG_1579
Lök, vitlök och färska örter.

Tillsätt fiskfiléerna och hacka ihop dem med löken. Tillsätt ägg, matyoghurt, riven ost, potatismjöl, salt och peppar och kör ihop det till en smet.

IMG_1580
Grönprickig fiskbiffssmet, redo att formas till biffar!

Forma fisksmeten till biffar och stek dem på båda sidor i smör- & rapsolja  i en stekpanna med teflonbeläggning. Börja steka när gratängen nästan är färdig.

Servera biffarna med rotfruktsgratängen och gärna också en blandad sallad eller lite nykokt broccoli.

IMG_1586kNystekta fiskbiffar med härlig rotfruktsgratäng och en fräsch sallad.

Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s