Experimentell bakning

Idag har jag haft en heldag i skolan med föreläsningar om hälsopsykologi och om hur vårt beteende och vår inställning till saker och ting kan påverka vår hälsa. Det har varit en mycket intressant dag, men på grund av pluggandet så har det varit lite tyst på bloggen här några dagar. Jag håller dock på att skriva ihop veckans matmyt som dyker upp här på bloggen senare ikväll.

Innan dess tänkte jag passa på att ge lite tips till alla som tycker om att baka bröd och vill ha nya idéer. Häromdagen var det nämligen brödbakningsdags hemma hos mig igen, och som vanligt så hade jag lite svårt att följa receptet ;-). Jag tycker att det är mycket roligare att experimentera och inte följa recepen slaviskt. Jag vet att det finns många som inte vågar testa annat än det som står i receptet för att de är rädda att de ska misslyckas. Därför tänkte jag ge några förslag här på hur man kan experimentera på ett ”ofarligt” sätt när man ska baka bröd.

1. Utgå från ett enkelt brödrecept. Det är lättare att variera om det inte är så mycket annat att hålla reda på. Kanske har du redan ett favoritbrödrecept som du brukar baka efter. Om du inte har något favoritrecept eller är nybörjare så finns det ett mycket enkelt recept här.

2. Ändra inte på många saker samtidigt om du känner dig osäker. Välj ut en ingrediens som du ersätter med något liknande. Ett enkelt sätt att variera brödet kan vara att använda annan vätska som degspad än vad som står i receptet. Om det står vatten kan du testa att ersätta det helt eller delvis med till exempel mjölk, yoghurt, fil, havredryck, soyadryck, öl, juice eller någon fruktsoppa.

I veckan bakade jag exempelvis på blåbärsdryck eftersom jag råkade ha ett paket ståendes i kylen. Degen blev märkligt blålila men brödet i sig smakade inte blåbär utan blev bara saftigt och gott. Tänk dock på att om du väljer juice, fruktsoppa eller liknande som degspad så behöver du antagligen inte ha något socker i degen, medan fil eller yoghurt kan ge en syra som kan kräva lite mer sötma om man inte är så förtjust i syrligt bröd.

Bloggbild 2
Testa att baka t ex baguetter på vatten ena gången och yoghurt nästa och se efter om du märker någon skillnad.

Man kan också välja att variera brödreceptet genom att byta mjölsort. Prova att byta ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl, rågmjöl eller havregryn. Tänk dock på att vete är bäst på att bilda det gluten som gör bröden luftiga, så om du är nybörjare är det enklast att låta 1/3 av den totala mjölmängden bestå av vetemjöl.

Ett annat sätt att experimentera kan vara genom att tillsätta olika frön, nötter eller torkad frukt i degen. Testa även att variera sötman i brödet genom att använda vanligt socker, råsocker, sirap, muscovadosocker eller honung. Eller varför inte tillsätta lite sylt eller marmelad i degen istället för sockret? Om man vill kan man även testa att utesluta sockret helt; brödet kommer att bli bra ändå.

3. Följ receptet som vanligt förutom den ändring du väljer att göra i ingredienslistan.

4. Om du inte blir nöjd med resultatet så ge inte upp! Man kan inte lyckas jämt och även om du inte blev helt nöjd kanske du kan använda brödet till något annat än frukostmackan? Testa att rosta det till krutonger som du kryddar med din favoritkrydda och serverar till en sallad eller liknande, eller gör en brödpudding av det. Du kan också rosta det och smula sönder som ströbröd om det exempelvis blev torrt eller lite tråkigt. Eller ge bort det till någon annan som kanske tycker om det; bara för att du inte blev nöjd behöver det ju inte betyda att alla andra tycker att det smakar äckligt. I värsta fall, om du tycker att brödet är helt oätligt, kan du ju alltid mata fåglarna med det.

5. Våga experimentera igen, man kan inte veta vad som fungerar och vad som inte gör det förrän man har provat. När man väl kommer på hur man vill ha brödet och vad man ska tillsätta eller ta bort för att få det så är det absolut experimentmödan värd.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s