Besök på Gunnebo Slott och Trädgårdar

IMG_1575Gunnebo Slott.

Den soliga gårdagen tillbringade jag tillsammans med min storasyster Anna och hennes son Jonathan på Gunnebo Slott och Trädgårdar. I helgen hölls där för andra året i rad den ekologiska matmarknaden Jordens mat.

 

IMG_1464
En del folk och mysiga små marknadsstånd som dock stod lite väl tätt…

Olika ekologiska företag som exempelvis Årstiderna, KRAV och Sackéus  hade marknadsstånd och på eftermiddagen bjöds det på matliveshow med Mats-Eric Nilson och Rune Kalf-Hansen.

Om ni känner igen namnen på dessa båda herrar är det inte så konstigt; de har båda synts en hel del i diverse olika mediala sammanhang på sistone. Båda förespråkar att vi bör äta efter säsong och hålla oss till ekologiska och naturliga råvaror och undvika konstiga tillsatser. Mats-Eric Nilsson har bland annat skrivit böckerna ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara”, medan Rune Kalf-Hansen är aktuell med sin nya kokbok ”Kalf-Hansens ekologiska kök: lustfyllt året runt”. Den sistnämnda boken såldes även på helgens matmarknad, där den som ville kunde få den signerad av författaren själv.

IMG_1565Rune Kalf-Hansen med sin nya kokbok.

Marknaden var mysig och jag tycker att det är bra att företag som arbetar med ekologiska och rättvisemärkta livsmedel och andra produkter får tillfälle att synas på det här sättet. Genom att vissa av företagen valde att bjuda på smakprover av exempelvis rättvisemärkt choklad och ekologiskt knäckebröd med wokade kravodlade grönsaker, blev marknaden både välsmakande och inspirerande.

IMG_1568
Nyttig och väldigt god snabbmat; wokade grönsaker med spännande kryddning på tunt knäckebröd.

En nackdel med marknaden var dock att den kändes liten i förhållande till ytorna där den hölls. Jag tror att marknaden hade varit roligare att besöka om det hade funnits fler utställande företag och lite större mellanrum mellan de olika marknadsstånden. Nu stod de väldigt tätt, trots att det egentligen fanns gott om plats för dem. Det gjorde att det blev ganska trångt när fler än två människor ville kunna se vad som erbjöds i respektive stånd.

Även publikytorna för matliveshowen hade med fördel kunnat vara större, då det var många som hade svårt att se vad som hände framme på scenen. Det berodde dels på att det var mycket folk så att stolarna inte räckte till, och dels på att showen hölls under ett tält-tak som var så pass lågt att det endast var de som stod innanför taket som kunde se scenen. För den som hamnade utanför hängde taket ned så lågt att det inte gick att se in alls när åskådarna stod utmed hela ytterkanten av taket.

IMG_1562En del av Gunnebo Trädgårdar.

Trots dessa synpunkter hade jag en mycket trevlig eftermiddag ute på Gunnebo Slott och Trädgårdar, och det var härligt att gå runt i trädgårdarna och i omgivningarna kring slottet. Om det blir ett tredje år för matmarknaden tänker jag absolut besöka den igen då. Förhoppningsvis lär sig arrangörerna av vad som fungerade mindre bra i år och återkommer med ett bättre evenemang nästa år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s