Födelsedagstårta

Här kommer receptet och instruktioner för födelsedagstårtan som jag lade upp bild på i söndags. Jag gjorde den tillsammans med min kompis Frida och eftersom det är en del olika moment att hålla reda på, kan det vara bra om man är två som hjälps åt när man gör den. Självklart kan man variera den genom att ersätta den vita chokladen med mjölkchoklad eller mörk choklad, samt använda sig av andra bär och/eller frukter i såväl botten som fyllning. Använd din fantasi för att hitta på nya mumsiga smak-kombinationer. Självklart kan man välja att endast göra en envåningstårta. Använd då en av bottnarna och bara en fyllning.

Berry White Dream-tårta
ca 16 bitar

300 g frysta eller färska hallon
300 g frysta eller färska blåbär

Blondiebotten:
250 g vit choklad
200 g smör
3 stora ägg
1 3/4 dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
3 1/3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smör och ströbröd till formen

Bärbotten:
50 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl bärsaft/mos
Smör och ströbröd till formen

Fyllning till blondiebotten:
3 dl vispgrädde
1 ½-2 dl bärmos

Fyllning till bärbotten samt till tårtgarnering:
2 gelatinblad
6 dl vispgrädde
200 g vit choklad
 

Gör såhär:
Börja med att ta upp bären ur frysen (om du använder frysta) till bärfyllningen och bärbottnen.  Lägg dem i en skål att tina och mosa dem när de har mjuknat.

Blogg-bärGanska rinnigt bärmos, vilket är helt i sin ordning. Använd inte en vit plastsked till detta!

Fortsätt med att göra  blondiebottnen:
Sätt ugnen på 180 °C. Smörj och bröa en rund form. 

Bryt 150 g av chokladen i  bitar och lägg i en värmetålig skål. Lägg i smöret skuret i tärningar. Ställ choklad-smörskålen över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad) och rör försiktigt tills allt har smält. Lyft blandningen från kastrullen och låt den svalna.

Vispa äggen krämiga med elvisp i en ny skål. Vispa i sockret och vaniljsockret till en tjock och fluffig smet.

Vispa ner den smälta chokladblandningen. Sikta i mjölet blandat med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Hacka resten av chokladen i små bitar och rör ner i smeten.

Häll smeten i den smorda formen och grädda kakan i i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Känn efter med en sticka om den är klar. Kakan ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna. 

Gör bärbottnen:
Smörj och bröa en rund form. Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner blandningen i äggsmeten.

Tillsätt matfettet och saft från bärmoset. Försök görna att spara själva moset till tårtfyllningen och använd saften från det moset i bottensmeten.

Blogg-smetHärligt lila smet.

Rör allt till en slät och jämn smet och häll den i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Känn efter med en sticka om den är klar. Stickan ska inte vara kladdig.

Låt bottnen svalna.

Nu är det dags för den vita chokladmoussen:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden till ett ganska fast skum, men inte för hårt. Bryt chokladen i bitar och smält dem i en skål över vattenbad. Ta bort chokladskålen från vattenbadet när chokladen är helt smält.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den smälta chokladen. Tillsätt en liten klick vispad grädde i chokladgelatinblandningen och rör till en slät smet. Rör i lite enentuellt ner lite grädde till om det är svårt att röra ihop det till en slät smet. 

Vänd sedan ner chokladblandningen i resten av den vispade grädden. (OBS! Om man försöker röra i chokladgelatinet i grädden direkt finns det risk för att moussen skär sig!).

Ställ chokladmousseblandningen i kylen att stelna lite.

Gör bärfyllningen:
Vispa grädden ganska hårt. Rör ner bärmoset. Hur mycket bärmos som behövs beror  på hur rinnigt moset är. Grädden får inte bli tunn utan ska fortfarande vara tjock. Prova dig fram och smaka av så att moset smakar mycket av bären. Ställ åt sidan.

Montering av tårtan:
Dela blondiebottnen i två delar och placera en av dem på ett tårtfat. Bred på all bärfyllning i ett tjockt lager. Lägg på nästa blondiebotten.

Blogg-tårtlager 1Blondiebotten med bärfyllning o nästa botten redo att läggas på.

Skär ut en mindre botten ur bärbottnen. Använd en skål som mått, den ska vara något mindre än blondiebottnen, och skär u bärbottnen med en vass kniv. Dela den nya, mindre bottnen i 2 delar.

Blogg-bärbotten delad
Lila tårtbotten till lager 2.

Bred ett tunt lager vit chokladmousse på den övre blondiebottnen och placera den ena bärbottnen ovanpå. Bred ett tjockt lager vit chokladmousse på bärbottnen och placera nästa botten på moussen. Stick en blompinne rakt genom alla bottnarna i mitten av tårtan för att förebygga att den övre bottnen glider åt något håll. 

Blogg-lager 2Utbredning av vit chokladmousse.

 

Blogg-lager4Tårtans andra våning påbörjad.

 

Använd kantbitarna som är kvar av bärbottnen och skapa en liten, rund botten att ställa högst upp på tårtan. ”Klistra” samman kakbitarna på toppen med vit chokladmousse.

 

Blogg-slutfinishAlla våningar på plats.

Täck hela tårtan med resten av den vita chokladmoussen.

 

Blogg-tårtan glaserad
Färdigmoussad tårta.


Dekorera
med blommor och blad, antingen riktiga eller som här gjorda av marshmallowfondant, sockerpasta eller marsipan som färgats cerise med röd karamellfärg.

 

Blogg-tårtaklar
Den färdiga tårtan :-D.

Sockerpasta kan man köpa på Panduro eller ännu hellre på kakburken.se där man kan välja mellan flera olika sorter. Jag har gjort min pasta, eller marshmallowfondant själv, och jag följde ett recept som påminner mycket om detta

 Här kan du se hur man kan göra rosor av sockerpasta. Jag och Frida valde att göra både rosor och rulla små kulor av pastan och dekorera med dem. Genom att lägga kulorna runt varje våning förstärker man tårtans form vilket jag tyckte blev snyggt.

Blogg-dekorationerTårtdekorationer.

Tårtan blev som sagt väldigt mumsig, så jag hoppas att ni kommer att våga prova att baka den.

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s