Veckans matmyt: Kalorifria livsmedel

Den här veckan är den utvalda matmyten egentligen flera stycken. Eftersom de liknar varandra en hel del så har jag dock valt att klumpa ihop dem till en och samma.

Myter:
– Mat som man äter i fruset tillstånd/när ingen ser/tillsammans med andra och samma mängd som övriga i sällskapet äter, innehåller inga kalorier.

-Kakor innehåller inget fett om de bryts sönder och äts bit för bit eftersom fettet förångas när kakan bryts sönder. 

-All mat/smet som slickas från köksredskap i samband med bakning eller matlagning är kalorifri eftersom provsmakning är en del av matlagningsprocessen.

-Mat och godis som äts i samband med att man ser film, lyssnar på musik eller liknande innehåller inga kalorier eftersom det intas som en del av underhållningen och inte som föda.

-Alla livsmedel med samma färg innehåller lika många kalorier. Vit choklad har till exempel samma kaloriinnehåll som palsternacka, hallongräddglass och rökt skinka innehåller lika många kalorier, och broccoli och sallad ger lika många kalorier som grönt godis.

Sanning:
Det finns tillfällen då jag önskar att de här myterna inte var myter utan absoluta sanningar. Visst hade det varit fantastiskt om det var så? Om man hade kunnat knapra i sig så många kakor man vill utan att få i sig för mycket energi om man bara bröt sönder dem. Eller om man kunde äta hur mycket god mat som helst utan att bekymra sig om att äta för mycket så länge man åt samma mängder som de man åt med. Tänk dig själv att med gott samvete kunna äta hallon- och päronglass med maränger till kvällsmat istället för kokt potatis med skinka och broccoli, och få i dig samma mängd kalorier.  Inte för att man känner för att äta dessert till middag jämt, men ändå. Bara tanken på att det skulle vara okej känns lite upplyftande tycker jag. 

Det hade såklart varit ännu mer fantastiskt om likafärgade livsmedel innehöll lika mycket kolhydrater, protein och fett och samma sorts vitaminer och mineraler som den nyttigaste sortens livsmedel med den färgen. Ett livsmedel är trots allt mer än bara sitt energiinnehåll.

Men tyvärr så fungerar det inte så här (om det mot förmodan var någon som trodde det). Jag inser att alla de här myterna har kommit till som skämt och jag  tror egentligen inte att det är någon som på allvar tror på dem. För de personer som eventuellt gör det vill jag dock tala om att dessa myter endast är just myter. Olika livsmedel innehåller olika många kilokalorier, även om de har samma färg, och allt man äter ger energi oavsett när, var eller i vilket sällskap man äter det.

Trolig bakgrund till myterna:
Myter skapas ibland utifrån hur man önskar att något var. Vi människor har av biologiska skäl en tendens att lätt tycka om livsmedel som innehåller socker, fett och salt. Därför är det inte så konstigt att vi ibland önskar att det inte var dessa matvaror som innehöll mest kilokalorier. Önsketänkandet övergår ibland till myter som sprider sig, vilket ibland kan vilseleda människor att tro att det är så.

I det här faller tror jag dock inte att det är någon risk för det. Mat är en så grundläggande del av våra liv så jag tycker att det är självklart att vi måste få skämta om det. För mycket allvar och för lite lek gör livet ganska tråkigt. Jag tycker därför att det är roligt med sådana här harmlösa myter som dyker upp lite här och där. Om du har hört någon liknande som jag inte tar upp här får du gärna berätta om den i kommentarsfältet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s