Ny vecka

Under helgen som gått har det inte blivit mycket bloggat, som ni märkt. Med föräldrar på besök, födelsedagsfirande, Danmarksresa och IKEA-besök (det senare under trängsel med alla Göteborgs utbytesstudenter) har tid saknats att sitta vid datorn.

Men nu är det en ny vecka med en massa saker att göra för min del. Det har inte blivit mycket bakat i helgen heller, så några recept kan jag tyvärr inte dela med mig av idag. Däremot tänkte jag uppmärksamma lite olika nyheter och andra tips som har med mat och hälsa att göra. Både trevliga sådana och mindre trevliga.

För att börja med en otrevlig så rapporterar Livsmedelsverket idag att det fortfarande är mycket salmonella och spår av tarmbakterier i färska kryddor och bladgrönsaker från Asien. För att undvika att bli sjuk om man ändå köper dessa livsmedel bör de sköljas ordentligt och helst även tillagas genom  upphettning. För den som vill läsa hela nyheten så finns den här.

Idag kom även svar på tal från en professor och en forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset på ”Fettdoktorn” Annika Dahlqvists uttalande om att människor som äter enligt LCHF-dieten (Low Carb High Fat) inte behöver oroa sig för svininfluensan eftersom hennes kost skyddar henne mot influensan. Hon hävdar att personer som äter en kolhydratfattig kost rik på fett inte blir sjuka, varför det inte finns någon anledning att vaccinera sig.

För mig låter detta som ett dåligt skämt och precis som professorer och forskare säger så saknas vetenskapliga bevis för att man blir friskare eller undgår att bli sjuk genom att äta så som doktor Dahlqvist förespråkar. LCHF-kost är ofta fattig på frukt och grova grönsaker, vilket är de enda livsmedel som man har sett kan påverka immunförsvaret i en positiv riktning. För den som är intresserad av att läsa om ”Fettdoktorns” argument för varför hon inte behöver oroa sig för svininfluensan och forskarnas svar på detta, finns artiklarna på Aftonbladets hemsida.

Till de mer trevliga nyheterna hör diverse tävlingar, som exempelvis Kladdkake-SM. Alla som älskar kladdkaka och tycker att just han/hon sitter på det allra bästa receptet kan ställa upp i tävlingen. Mer information och tävlingsregler hittar du på Tastelines hemsida. Sista tävlingsdag är på söndag den 6 september och bland de som skickar in recept går 6 bidrag till finalen som hålls på Chokladfestivalen den 10 oktober på Nordiska museet i Stockholm.  

Idag är även sista dagen att tävla om att bli Årets hemmakock. Temat i tävlingen för 2009 är Fredagsgott och för att delta ska man skicka in recept på en huvudrätt och en efterrätt som totalt tar max 45 minuter att tillaga. Regler och mer utförliga tävlingsanvisningar finns på Tastelines hemsida.

Hoppas att ni har fått en härlig start på veckan!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s