Bondens marknad

Jag tycker att det är härligt att vi börjar närma oss hösten, inte bara på grund av att jag fyller år i september :-). Sensommaren och hösten innebär också skördesäsong för massor av fina svenska råvaror som rotfrukter, grönsaker, svamp, bär och frukter.

Genom import av frukt och grönsaker har vi blivit vana vid att kunna köpa i stort sett vilka råvaror som helst oavsett tid på året. Därigenom har vi tappat bort en del av säsongstänkandet när det gäller mat. Men säsongerna finns ändå kvar och även om man kan äta exempelvis färska bär året runt (importerade större delen av tiden) så tycker åtminstone jag att ingenting går upp emot nyplockade svenska bär.

Likadant är det med rotfrukterna; en morot som man precis dragit upp ur jorden en solig dag i augusti smakar så mycket mer än en  långtidslagrad morot som man plockar ur dess plastförpackning i februari. Anledningen till att jag älskar skördetiden är att det är då man kan hitta svenska grönsaker och rotfrukter till riktigt bra priser och som smakar fantastiskt utan komplicerad tillagning eller med en massa kryddor och tillbehör.

Problemet med att bo i en stor stad utan kontakter med bönder på landet är att det ofta är svårt att hitta lokalproducerade varor. I många mataffärer här i stan får svenskodlade livsmedel ytterst liten plats i förhållande till importerade. Det gäller konstigt nog ofta även under vår svenska skördesäsong.

För den som bor i stan och ändå vill äta svensk mat som man vet var den kommer ifrån hålls det varje lördag,  från mitten av augusti till mitten av oktober, Bondens egen Marknad i Haga här i Göteborg. Den ger oss stadsbor chansen att köpa fina, svenska, närodlade råvaror av bönderna själva. Jag tycker att det känns väldigt mycket roligare att handla på det sättet än att köpa äpplen från Holland och svamp från Litauen i min vanliga mataffär.

Idag på förmiddagen promenerade jag därför tillsammans med mina systrar, min svåger och min systerson till Haga och tittade på marknaden och handlade olika grönsaker av bönderna där. Jag hade tänkt ta lite bilder på själva marknaden, men i vimlet glömde jag helt bort det. Här kommer dock lite bilder på vad jag köpte som jag fotade när jag kom hem.

Allt till bloggenMedurs från övre vänstra hörnet:
Rödbetor i olika färger, gul och grön squash, rödlök i knippe, kantareller,
mandelpotatis, cocktailtomater och grönkål.

Fram tills alldeles nyligen trodde jag att jag inte var någon älskare av rödbetor, men efter att ha smakat riktigt färska rödbetor har jag upptäckt att det är stor smakskillnad på dem och de som har lagrats länge. Färska, kokta rödbetor tillsammans med getost, lite honung och några grovhackade valnötter är riktigt gott, och dessa ingredienser gör sig även bra i en paj. Kokta rödbetor kan även förgylla en helt vanlig grönsallad.

Dessutom är det så finurligt med rödbetor att man kan äta blasten på dem också. Man bryter helt enkelt av bladen, river dem eventuellt i mindre bitar och använder dem sedan på samma sätt som spenatblad (exempelvis kan man förvälla dem och ha i en varm sallad eller blanda i en sås eller gryta).

Grön squash är vanlig i de flesta matbutiker, men den gula ser man inte lika ofta. Egentligen tycker jag att de smakar ganska lika, men jag köpte ändå både grön och gul för att maten ser så mycket godare ut när det är många färger i den.

Mandelpotatis hade jag aldrig smakat tidigare, så därför köpte jag bara några stycken för att testa. Jag tillagade dem till lunch och jag måste säga att även om de var goda så tyckte jag inte att de var så speciella. De smakade lite mer mjölsträvt än ”vanlig” potatis helt enkelt (vilket är godare än det kanske låter). Jag kokade dem försiktigt med skalet på och de gjorde sig bra lätt avsvalnade tillsammans med en enkel kesoröra med salt, peppar och diverse örtkryddor. Väldigt enkelt och gott ihop med lite grönsallad och tomaterna jag hade köpt som smakade just solmogen tomat. (Tyvärr är det ju så att tomater sällan smakar särskilt mycket under vintern och våren. Det har gjort att jag nästan bara äter tomater under den svenska skördesäsongen eller när det råkar finnas spanska tomater i affären som doftar tomat.)

Rödbetor till bloggen
Härliga rödbetor i flera olika färger.

Den ljusröda betan sägs vara lite mildare i smaken än den mörkröda och den vita ska vara något sötare. Det ska bli spännande att prova de olika sorterna och jämföra.
 

Lök till bloggenVackert blanka rödlökar.

Man kan göra så många olika rätter med lök och för den som gillar det så passar den faktiskt nästan överallt. Det märks inte minst om man vill äta ute och försöker att hitta rätter som passar dem som inte alls tycker om lök; det är oerhört svårt att hitta. Färsk lök gör sig jättebra till exempel som huvudingrediens i soppa eller mjukstekt i sallad eller som tillbehör till andra rätter. Rödlök, i synnerhet färsk, är oftast mildare än gul lök.

Tomater och grönkål till bloggenFint krusig grönkål och härligt doftande små tomater.

Grönkålen tänkte jag prova i en pastasås tillsammans med lök, vitlök, hackad chili, stekt kyckling, lite matlagningsgrädde och lite riven stark ost. Normalt sett äter jag mest grönkål vid jul och då brukar jag koka den i buljong, mjölk och lite grädde, samt salt och peppar. Det ska bli spännande att testa sensommargrönkål istället för vintergrönkål.

Tomaterna är så goda att de antagligen aldrig kommer att hinna hamna i någon rätt förrän de är slut…

Hoppas att ni har haft en lika härlig lördag som jag hittills.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s