Dop

Igår var jag på min systerson Jonathans dop i Gislaveds kyrka. Jag hade fått äran att ansvara för fikat på eftermiddagen efter dop och smörgåstårta. Därför började jag redan i lördags att förbereda de cupcakes som de stolta föräldrarna hade beställt. Tanken var från början att göra en sorts cupcakes och så lite småkakor. Men eftersom vi hade lite svårt att bestämma vilka cupcakes som var godast så valde vi att baka två sorter och strunta i kakorna.

Den ena cupcakessorten var nektarincupcakes med vit chokladfrosting, hallon och ett blått hjärta i marshmallowfondant. Den andra var en lite mindre chokladmuffin som garnerades med vispad grädde med vaniljsocker i och  chokladhjärtan ovanpå.

Cupcakes!Nektarincupcakes.

 

blogg choklad m gräddeChokladcupcakes.

Chokladfigurer  att dekorera tårtor och bakelser med är för övrigt både roliga och enkla att göra själv. Beroende på vad som passar bakverket kan man göra figurer i vit, ljus eller mörk choklad, eller blanda och göra marmorerade figurer. Gör så här:

Bryt choklad i mindre bitar och lägg i en helt vanlig plastpåse utan att knyta ihop den. Om man ska spritsa små figurer räcker 100 g choklad långt. Lägg in påsen i micron och se till att öppningen är uppåt så att inte chokladen rinner ut i micron när den smälter. Smält chokladen på medelhög värme i omkring 30 sekunder eller tills den smält. Kom ihåg att kika in i micron ofta för att inte riskera att bränna chokladen.

När chokladen smält klipper man helt enkelt av ett litet hörn i botten på plastpåsen och spritsar ut figurer på bakplåtspapper på en tallrik, en bricka eller en plåt. Hjärtan, blommor, stjärnor och bokstäver är lätta att spritsa och att få fina. Ställ in pappret med figurerna på i kylen att stelna fram till dekoreringen. Om det blir chokladfigurer över kan dessa förvaras i en lufttät plastburk i kylen.

chokladhjärtanChokladhjärtan.

Anna (storasyster) blev ett riktigt chokladspritsningsproffs och fixade riktigt snygga hjärtan, medan Rikard (hennes man) tryckte ut fina hjärtan i den blåfärgade marshmallowfondanten med en liten hjärtformad pepparkaksform. 

blåhjärtan
Blå söta hjärtan till en söt liten pojke.

Receptet på mina nektarincupcakes har jag publicerat här på bloggen tidigare, så om ni vill göra dem så finns receptet här.

På dessa cupcakes spritsade jag en vit chokladfrosting. Den bestod av 200  g vit choklad som jag smälte i mikron och sedan rörde ihop med 200 g philadelphiaost och ½ msk citronsaft till en smidig smet.

 

med glasyr
Nyglaserade cupcakes.

Chokladcupcakesen var otroligt enkla att göra, här kommer receptet på dem:

Chokladcupcakes
12 st mindre

100 g smör eller margarin
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ msk vaniljsocker
½ tsk salt

1 ½ dl vispgrädde
½-1 msk vaniljsocker

50 g choklad till spritsning av dekorationer

Sätt på ugnen på 200 °C.

Smält smöret eller margarinet på svag värme i en stor kastrull. Låt svalna något och rör därefter i äggen.

Tillsätt socker, vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt och rör samman till en slät smet.

Häll smeten i folieformar eller i muffinsformar av amerikansk typ. Om man har en muffinsplåt går det  hur bra som helst att smörja dem och hälla smeten direkt i fördjupningarna. Vill man slippa diska plåten kan man ställa formar i fördjupningarna istället.

Grädda muffinsarna mitt i ugnen i ca 10-15 min tills de är klara. Kortare tid i ugnen ger kladdigare muffins.

blogg chokladbraChokladmuffins innan de förvandlades till cupcakes.

Låt kakorna svalna lite. Vispa under tiden grädden och blanda i vaniljsockret. Spritsa grädden på de svala muffinsarna och dekorera med chokladhjärtan. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s