Alla dessa dieter

Jag upphör aldrig att förundras över hur många olika viktminskningsdieter det finns och hur varje diet påstås hjälpa en till ett smalare och lyckligare liv. För dagens svenskar har det blivit vardagsmat att höra om för- och nackdelarna med GI, LCHF, stenålderskost mm i olika TV-program, på radio och genom tidningar. Det är antagligen få som har kunnat missa dessa diskussioner helt med tanke på att de dyker upp flera gånger i veckan på löpsedlarna (antagligen när landets tidningsredaktioner har drabbats av nyhetstorka i kombination med att denna typ av löpsedlar säljer lösnummer).

På sistone har jag börjat fundera lite kring vad det har funnits för dieter innan de som är vanliga idag gjorde entré i pressen.  När jag för ett tag sedan var hemma hos mina föräldrar bläddrade jag igenom lite gamla recepturklipp från olika veckotidningar på jakt efter något roligt nygammalt recept. Mitt bland recepten dök det upp små viktminskningsbroschyrer och urklipp med recept för olika dieter.  I vissa av de lite nyare var det framför allt recept från Viktväktarna som dominerade, tillsammans med recept på rätter med lågt GI i broschyrer som bara hade några år på nacken. Men i urklippen hittade jag även beskrivningar av dieter som idag helt tycks ha fallit i glömska. Hur ofta hör man exempelvis numera talas om ”Potatisdieten”? Denna diet kan i korthet sammanfattas med att det enda man bör äta om man vill gå ner i vikt är potatis. Jag vet i ärlighetens namn inte hur populär denna diet var, men det är ändå intressant att den har funnits i en veckotidning för bara runt 15-20 år sedan. Om den hade dykt upp idag hade den antagligen inte haft särskilt stor genomslagskraft eftersom dieter som är populära idag snarare tar avstånd från potatiskonsumtion än uppmuntrar den.

Andra dieter jag stötte på när jag gick igenom de där gamla recepten var mineralvattensdieten, kesodieten, flygvärdinnedieten och ananasdieten. Alla dessa dieter var enligt urklippet endast tänkta som kortsiktiga sätt att förlora ett par kilo. (Tur var väl det, hur många skulle klara av eller må bra av att leva på bara ananas eller mineralvatten under en längre tid?)

Som kost- och friskvårdspedagog tycker jag att det är bra att det poängteras att dessa dieter endast är temporära lösningar. Samtidigt så ifrågasätter jag om denna sorts ”hastdieter” verkligen behövs? Om man vill gå ner i vikt beror det väl oftast på att man vill bli smalare och sedan fortsätta vara så smal? Problemet är antagligen att alla letar efter genvägar hela tiden, till allt. Kanske framför allt när det gäller att ändra sitt utseende och sin vikt. I dagens samhälle råder det tyvärr en besatthet av att man måste vara smal för att vara lyckad. Personligen ifrågasätter jag hur lycklig man blir av att betraktas som smal och lyckad, om man måste kämpa emot att äta sådant man tycker om och göra det man vill.  Desssvärre finns det inga mirakelmetoder för att gå ner i vikt, och en snabb viktnedgång är dessvärre sällan särskilt bestående.

Jag är dock fullkomligt övertygad om att om man är beredd på att genomföra en livsstilsförändring (det är oftast det som krävs för en bestående viktnedgång) och lägga tid och energi på att förändra sitt ätande och hur mycket man rör på sig, så kan man absolut gå ner i vikt och stanna där, om det är det man vill. Jag lovar att en livsstilsförändring inte behöver innebära att man aldrig mer får äta sådant man tycker om; hur kul skulle livet bli om det var så?

Om någon har hört talas om någon annan spännande ny eller gammal diet får ni mer än gärna lämna en kommentar!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s