Kokbokstips

Jag har tagit en liten paus från allt bakande för att hinna med de andra delarna av mitt företag. Med föreläsningar att förbereda, broschyrer att skriva och funderingar på omarbetningar av bloggen så har jag en del att göra även utan bakningen.

Eftersom jag inte kommer att lägga ut några nya recept här de närmaste dagarna, tänkte jag tipsa om några av mina favoritkokböcker. För mig som har mat, bakning och hälsa som såväl intresse som yrke så är kokböcker bland det bästa jag vet. Det finns så många fina kokböcker att välja mellan, och även om man inte vill laga mat eller baka själv så kan det vara roligt att kika i olika böcker. Några favoriter som jag ständigt återkommer till är:

  • ”Kärlek, oliver och timjan” av Anna Bergenström och Fanny Bergenström
  • ”Under valnötsträdet” av Anna Bergenström och Fanny Bergenström
  • ”A piece of cake” av Leila Lindholm
  • ”Mellan hjortron och oliver” av Tessa Kiros

Alla böckerna förmedlar en matlagnings-/bakningsglädje som verkligen är smittande, och de innehåller alla så underbara bilder att det ibland räcker att titta i böckerna för att bli glad. Anna och Fanny Bergenströms böcker är en ständig källa till inspiration med fantastiskt många hälsosamma och enkla recept, samt massor med tips på hur man kan variera recepten.

 IMG_0727

Leila Lindholms bakbok är en guldgruva för alla som tycker om att baka eller vill lära sig. Det är omöjligt att misslyckas om man följer recepten i ”A piece of cake”, för att inte tala om hur mysigt somrig den är.

Tessa Kiros bok har jag nog i ärlighetens namn aldrig använt något recept från, jag har en tendens att titta i kokböcker och leta recept för att sedan, efter att ha blivit inspirerad av andra, hitta på något helt eget. Men ”Mellan hjortron och oliver” är en så underbar bok att det inte gör något. Variationen på recept är stor och ger många egna idéer. För att ge en liten fingervisning om hur annorlunda och underbar denna kobok är kan nämnas att den innehåller kapitel med recept från Finland, Afrika, Italien, Grekland, Cypern och ”Resten av världen”. En udda men underbar blandning!  Förrutom recepten i sig innehåller denna bok många, många berättelser om var recepten kommer ifrån, blandat med författarens barndomsminnen. Detta gör att när man tittar i och läser den här kokboken känns det som att göra en stor och fantastisk matresa över hela världen, utan att behöva gå hemifrån. Magiskt!

IMG_0736

Alla dessa böcker är tjocka och innehållsrika vilket innebär att de inte är helt billiga. Men man får inte glömma bort att på biblioteket kan man låna många olika kokböcker, och då kostar det ingenting! Underbart gratisnöje tycker jag.

 Hoppas att ni har en finfin måndag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s