Ljusa, lättbakade frallor

Frallor 1Nybakade frallor.

Här kommer bilder och recept på de ljusa frallorna jag bakade igår. De var väldigt lättbakade och blev riktigt luftiga och fina. Om man tycker om ljusa bröd så är det här ett riktigt bra recept. Eftersom jag tycker bättre om grövre bröd så hamnade dessa frallor (efter provsmakning såklart, jag behöver ju veta vad jag bakar) i frysen i väntan på transport till mina föräldrar. Så till helgen kommer mamma att bli glad!

Ljusa frallor
ca 10 stycken stora

25 g jäst
½ dl olja eller 50 g margarin
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
ca 1 1/4 liter vetemjöl (gärna vetemjöl special)

Till pensling och garnering:
Blå vallmofrön och flingsalt

Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt. Rör ner mjölet lite i taget och se till att spara lite. Arbeta degen kraftigt, i maskin omkring 5-10 minuter, det dubbla för hand tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 1-1½ timme tills degen reser sig snabbt vid ett lätt tryck på ytan.

Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den därefter i 10 lika stora bullar. Det blir ganska stora frallor, man kan naturligtvis göra dem mindre om man vill. Sätt på ugnen på högsta temperatur och ställ in två plåtar i ugnen, en vanlig i mitten och en oöm längst ner. Placera bullarna på ett bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.

Pensla bullarna med uppvispat ägg efter jäsningen, strö över vallmofrön och flingsalt. Ta ut den övre plåten ur ugnen och dra på bakplåtspappret med frallorna på den varma plåten. Lägg några isbitar på den undre plåten och ställ in bullarna i mitten av ugnen. Grädda i 5 minuter och sänk sedan temperaturen i ugnen till 225 °C. Vädra ut lite ånga genom att öppna ugnsluckan med jämna mellanrum efter 10 minuter. Upprepa tills frallorna är gyllenbruna och låter ihåliga när man knackar på undersidan av dem. För att vara säker på att de är klara kan man sticka in en digital ugnstermometer i mitten på en fralla. Temperaturen ska ha kommit upp till 92 °C. Ta ut frallorna och låt dem svalna på galler utan bakduk.

Frallor 2Finporigt, ljust bröd.

 

Frallor 3Närbild på en av frallorna. Luftigt innanmäte och krispig yta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s