Snurrig tårta

Snurrig 4
En helt vanlig gräddtårta?

I söndags hjälpte jag min kompis Peter att baka en tårta som han skulle ta med sig till jobbet dagen därpå. Eftersom Peter är ganska pysslig av sig så kändes det för enkelt att göra en vanlig tårta med sockerkaksbotten och grädde, men samtidigt så blir det ju oftast gott resultat när man gör den sortens traditionella tårtor. Önskemålet var en chokladtårta med bananfyllning och grädde. Först var tanken att göra en fyrkantig, ”vanlig” tårta med två lager tårtbotten med fyllning mellan. Sedan kom jag att tänka på tårtan jag gjorde till min mormor när hon fyllde 80 år för ett par år sedan.

Till den tårtan hade jag gjort en vanlig rulltårtebotten, brett på citronfromage och sedan skurit tårtbotten med fyllning i 5-8 cm breda remsor. Den första remsan rullade jag ihop som en liten rulltårta, ställde  den på högkant och började rulla resten av remsorna runt om tills alla remsorna var rullade till en enda stor rulltårtetårta. Om man täcker en sådan med grädde, glasyr, fromage eller vad man nu vill ha så ser den ut precis som en vanlig sockerkakstårta, men när man skär en bit så blir den randig lodrätt istället för vågrätt. Jag tänkte att den sortens överraskningstårta borde passa Peter, vilket jag verkade ha rätt i för en sådan tårta blev det.

I ursprungsreceptet skulle man göra en något större sats rulltårta än vad vi gjorde och hälla lite smet i en springform och ha som botten under snurrarna. Vi tyckte dock inte att det behövdes men om man vill ha det så är det bara att öka satsen något. På grund av att vi saknade elvisp så fick vi vispa allt för hand. Det går bra men det är såklart mycket smidigare och går fortare att vispa med elvisp.

 Här kommer tårtreceptet:

Banansnurrig chokladtårta
(Eller kanske Chocobananaswirl för den som vill ha ett mer Ben&Jerry-aktigt namn?)

4 ägg
1 3/4 dl socker
1 krm salt
1 ½ msk vatten

1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1/2 dl kakao 
Drygt ½ tsk bakpulver
50 g smält mörk choklad

Fyllning:
2-3 mosade bananer
ca 2 dl vispgrädde
Riven mörk choklad

Dekor:
2 dl vispgrädde
Riven mörk choklad

Sätt ugnen på 225 °C. Dela på äggulor och vitor och lägg dem i två olika vispvänliga skålar. Häll hälften av sockret i ägguleskålen och hälften i skålen med äggvitor. Tillsätt vattnet och saltet i skålen med äggulor. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Vispa därefter äggulorna pösiga. (OBS! Om man vispar äggulorna före vitorna måste man diska visparna mellan, annars kommer inte vitorna att gå att vispa till ett fast skum. Det beror på att vitorna inte kan styvna vid vispning om man får med något fett i skålen. Då äggulorna innehåller fett finns det kvar på visparna om de inte diskas.).

Blanda mjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver. Rör ned det i ägguleblandningen växelvis med äggviteskummet. Tillsätt den smälta chokladen och rör samman till en slät smet. Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt eller långpanna.

Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Ta ut bottnen och låt den svalna något. Stjälp upp bottnen på ett nytt bakplåtspapper med lite strösocker på. Dra bort gräddningspappret och låt kakan kallna under plåten/långpannan.

Mosa under tiden bananerna, riv mörk choklad och vispa grädden. Det går bra att vispa grädden till både fyllning och dekor samtidigt.

Bred på mosad banan och därefter hälften av den vispade grädden på den kalla kakan och strö över chokladen. Skär tårtan på längden i remsor. Breda remsor ger en hög tårta med lite mindre diameter, smalare remsor ger en lägre tårta med större diameter. Dela en av remsorna på mitten och snurra den till en liten rulltårta. Snurra den andra delen av remsan runt om och ställ rullen på ett stort fat. Snurra övriga remsor efter varandra runt tårtan så att det ser ut som en stor rulltårtsbit.

Snurrig 2 En stor bit rulltårta. Före dekorering.

 Täck därefter tårtan med vispad grädde och strö över riven choklad. Klart!

Snurrig 3 Den färdiga bananchokladtårtan. Snurrigheten väl dold av grädde.

Enligt min medbagare blev tårtan god och eftersom jag inte själv smakade så får jag lita på det. Om jag hade bakat tårtan till mig hade jag nog valt bort bananfyllningen då jag inte är så förtjust i banan. Självklart kan man göra samma tårtbotten och välja en annan fyllning och på så vis få en helt annan tårta.

Jag är säker på att det hade varit gott att  fylla tårtan med hallonmousse eller mosade hallon och vaniljkräm eller grädde. Eller varför inte vit chokladmousse med hela hallon i. Vill man ha en riktig godistårta kan man fylla den med chokladtryffel av valfri choklad eller kanske göra en Rocky Roadtårta med chokladkolasås, grädde, nötter, chokladbitar och marshmallows…  Jag tror att de som tycker om apelsinchoklad skulle tycka om en apelsinmousse eller apelsinfromagefyllning.

Valmöjligheterna är som synes oändliga; man får ta det man tycker om helt enkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s