Nektarincupcakes

Alt 3Lördagsfika.

I lördags bakade jag cupcakes och tog med till storasyster med familj till eftermiddagsfika. Den här gången blev det Nektarincupcakes med vaniljsmul och cheesecakeglasyr. Eftersom jag skulle transportera cupcakesen en liten bit så fick jag chansen att inviga en av de presenter jag fick av mina föräldrar när jag tog examen från Kost- och friskvårdsprogrammet i juni. Presenten var nämligen ett väldigt praktiskt tårtfat med tillhörande kupa i plast. Det är superbra när man ska ta med sig tårtor och bakelser, då mitt tårtfat i glas på fot inte riktigt lämpar sig för transport. Så här ser ”resetårtfatet” ut:

 

TårtkupaKupan snurras fast i fatet så att ingenting kan trilla ut. Mycket fiffigt.

De cupcakes jag tog med mig tog slut i ett nafs, vilket såklart var skoj och ett tecken på att de var goda. Jag brukar baka vanliga muffins med smulor men utan glasyr,  men jag tycker att kombinationen smulor och glasyr blev väldigt god. Jag funderar dock på om dessa cupcakes inte hade blivit ännu bättre med en fluffigare och mindre rinnig glasyr, så nästa gång ska jag testa det. Eftersom jag experimenterade ihop glasyren kan jag inte lämna något exakt recept, men ingredienserna var philadelphiaost, florsocker, smält vit choklad, vaniljsocker och lite pressad citron. Syran från citronen gjorde glasyren frisk utan att det egentligen smakade citron och gjorde sig bra med de söta smulorna och nektarinerna. 

Här kommer receptet på mina Nektarincupcakes. Om man vill kan nektarinerna bytas ut mot någon annan frukt som exempelvis persikor, äpplen, päron eller valfria bär.

Nektarincupcakes med vaniljsmul
12 st

125 g rumsvarmt smör eller margarin (jag brukar ta hälften av varje)
2 dl socker
2 ägg
1 ½ dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker

2-3 nektariner
vaniljsocker

Vaniljsmul:
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk vaniljsocker

 Sätt ugnen på 225 °C. Dela smöret i mindre bitar om det är kallt och lägg det och sockret i en bunke. Vispa smör och socker krämigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa. Häll i gräddfilen och vispa ner hastigt.

Blanda mjöl och bakpulver och rör med en sked ner det i smeten. Rör inte för mycket, det ska bara precis blandas. Om man vispar ner mjölet blir kakorna lätt kompakta. Klicka smeten i 12 formar, gärna i en muffinsplåt för att ge formarna extra stöd.

Skär nektarinerna i klyftor, pudra med vaniljsocker och tryck ner några klyftor i mitten av varje muffinsform.

Vispa ihop ingredienserna till smulorna med elvisp, eller nyp ihop mjöl, socker och smör till smulor med fingrarna. Strö smulet ovanpå smeten och nektarinerna i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 min tills de är gyllenbruna.

Låt svalna och toppa eventuellt med glasyr/frosting. (Här kan man hitta en massa recept på goda cupcakes med olika sorters frosting.) Dekorera med hallon och glitterströssel eller vad man nu känner för.

 

Alt 2Olika färg på formarna gör det hela lite roligare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s