Diskussioner kring dieter

Svenska Dagbladet rapporterar idag om en kanadensisk studie som visade att av de 4451 personer som deltog i studien var de som åt lagom mycket kolhydrater även de som var smalast. De som däremot åt ytterst lite eller stora mängder kolhydrater löpte större risk för övervikt. Ett par svenska experter på området kommenterar studien i artikeln, som finns här:  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3260837.svd

Diskussionerna kring hur man bör äta för att hålla vikten eller gå ner i vikt kan ibland kännas oändliga, och kanske framförallt oändligt förvirrande. Det är i sig inte särskilt märkligt att det är så svårt att veta hur man ska/bör äta med tanke på att de olika dieterna som förespråkas av diverse grupper är just olika. De senaste åren har dieter som GI, Isodieten och LCHF (Low Carb High Fat) varit mycket omdiskuterade. Ofta brukar de av Livsmedelsverket förespråkade Svenska Näringsrekommendationerna anges som dessa dieters motståndare och ofta även motsats. Så länge det inte finns tillräckligt mycket långvarig och pålitlig forskning som motsäger de rekommendationer som Livsmedelsverket står bakom, har de klargjort att de inte kan ändra sina rekommendationer.

 Personligen anser jag att detta verkar förståndigt, i synnerhet med tanke på att den forskning som dyker upp idag som motsäger rekommendationerna sällan är genomförd under vare sig lång tid eller under sådana förhållanden att den kan jämföras med andra studier.  De nya forskningsresultaten leder dock till diskussioner, vilket jag anser är både intressant och bra.

Under min utbildning på Kost- och friskvårdsprogrammet diskuterade vi ofta olika så kallade modedieter i förhållande till SNR (Svenska Näringsrekommendationer). Något som jag upplever ofta glöms bort när man diskuterar hur man ska/bör äta är, att även om vi människor biologiskt är uppbyggda på samma vis, så reagerar våra kroppar sällan exakt likadant på en och samma slags mat. Som exempel kan nämnas att många människor, men absolut inte alla,  idag lider av någon form av intolerans eller allergi mot olika födoämnen. På samma sätt tycker en del människor att viss mat får dem att må bra och hålla vikten, medan andra kanske inte alls mår bra av att äta så.

När en person som förespråkar LCHF berättar att hon har gått ner en massa i vikt genom att äta mycket fett och lite kolhydrater, så tvivlar jag inte på att det stämmer. Samtidigt vet jag av egen erfarenhet att man kan gå ner mycket i vikt genom att äta i enlighet med de ”gå-ner-i-vikt” rekommendationer som kommer från Livsmedelsverket. Jag tror att när det gäller vikt och dieter så måste man ta hänsyn till att  vi männskor är olika. Alla tycker inte om samma mat, alla tål inte samma mat och alla mår inte fysiskt bra av samma mat, så varför skulle alla människor kunna gå ner i vikt och hålla vikten av exakt samma mat?

De Svenska Näringsrekommendationerna som finns är bra att ha i bakhuvudet och många människor mår säkerligen bra om de äter i enlighet med dem. Samtidigt så kanske vissa individer mår bättre om de äter på något annat vis.

Självklart är det fritt fram att experimentera sig till vad som fungerar för en själv, man känner oftast vad man mår bra av och vad som fungerar sämre. Men om man under en längre tid vill prova extrema dieter som exempelvis innebär ett mycket lågt energiintag eller en kostsammansättning med en mycket hög andel fett och låg andel kolhydrater, så anser jag att det endast bör ske i samråd med och under uppsikt av en läkare och/eller dietist.

Vad tycker ni om diskussionerna kring olika dieter? Kommentera gärna!

 

2 thoughts on “Diskussioner kring dieter

 1. Magdalena (KoF)

  Du är så klok! 🙂
  Givetvis håller jag med dig. Hur vi tar till oss eller responderar på olika livsmedel och dieter är helt och hållet individuellt.
  Själv ska jag testa medelhavsdieten i en månad 😉 Ska till Malta och plugga engelska.

  Svara
 2. Linda Inläggets författare

  Tack! Härligt att höra att man är klok, och om jag är det och du tycker så, så måste det ju innebära att du också är väldigt klok :-D.

  Det låter härligt att testa medelhavsdieten vid Medelhavet, hoppas att du får det superbra på Malta!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s