Min surdeg

Här i bloggen kommer jag att skriva en del om surdegsbröd. Därför tänkte jag börja med att skriva ut mitt recept på surdeg, så att det är lätt att hitta sedan när jag i brödrecepten skriver att jag har tillsatt surdeg i bröddegen.

Det finns många olika recept på surdeg och jag hittade mitt i en tidning som jag tyvärr inte minns namnet på. Jag blandade min surdeg i en gammal 2 liters glassburk med lock, vilket jag tyckte fungerade riktigt bra. Om man vill göra en vetesurdeg kan man ta en liten del av denna rågsurdeg och kvällen före baket blanda den med vatten och vetemjöl istället för rågmjöl.

Här kommer ”mitt” surdegsrecept:

Rågsurdeg grund

Kväll dag 1
1,5 dl ljummet vatten
80 g (knappt 1,5 dl) rågmjöl
Lite flytande honung

Rör ut honungen i vattnet och blanda ner mjölet i en burk med lock. Rör tills blandningen är slät och sätt på locket. Ställ blandningen i rumstemperatur eller på ett något varmare ställe, exempelvis i skåpet ovanför kylskåpet, till nästa dag.

Morgon dag 2
1 dl ljummet vatten
50 g (knappt 1 dl) rågmjöl

Rör ner ovanstående ingredienser i blandningen från dag 1. Sätt på locket och ställ tillbaka burken ovanför kylen.

Kväll dag 2
Upprepa samma procedur som på morgonen. Ställ burken varmt.

Morgon dag 3
Tillsätt återigen:
1 dl ljummet vatten 
50 g (knappt 1 dl) rågmjöl

Låt blandningen stå varmt.

På kvällen dag 3 är surdegen klar. Om man har lyckats bör det bubbla lite i smeten och den ska ha en syrlig lukt. Förvara surdegen i burken i kylen och mata den ungefär en gång i veckan med nytt mjöl och vatten.

Dagen innan man vill baka surdegsbröd tar man en liten del av surdegen och blandar i en ny burk med nytt vatten (ca 2 delar) och mjöl (ca 1 del) till den mängd surdeg som behövs i brödbaket. Låt blandningen stå övertäckt till bakningen nästa dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s